Къде да получите качествено обучение и образование онлайн?

В България, както и немалко много по-развити страни, имаме голям проблем с нашата образователна система. Факт, който едва ли някой би тръгнал да оспорва, освен сегашното правителство на Орешарки… Недостатъчно финансирана и неспособна да посрещне бъдещи съкращения, системата на държавното училище има някои сериозни недостатъци.

online-learning

Когато става въпрос за обучението университите, в системата се вижда още по-голям проблем – голяма част от бъдещите студенти трудно могат да си позволят да учат, без да работят. Но по-големият проблем е в това, че преподаваната материя е ОСТАРЯЛА и тотално неактуална. Хората учат неща от преди 1-2 десетилетия и излизат от университета голи и неподготвени да отговорят на нуждите на работодателите. Интересното е, че този проблем не е само в България, а се наблюдава по целия свят.

Малко хора се осмеляват да го кажат, но аз и екипът ми в Inbound.bg не сме от страхливите – всички тези фактори са огромна заплаха за бъдещето на следващите поколения и ние трябва да направим нещо по въпроса.

И докато политиците ни се чудят как да мажат с информационни лайна очите на хората в страната, като по този начин отклоняват вниманието от основните проблеми, хората могат да вземат нещата в свои ръце и да не зависят от тази прокажена система. Благодарение на Интернет, днес може да намерите редица източници за онлайн обучение – безплатни и платени. Без ограничения в годините, цвета на кожата, предишно образование, местоположение, финансово състояние и т.н. Днес човек има възможност да се специализира и минава курсове в Университети от цял свят, без да се налага да напуска родното си място, дори дома си. При това на много достъпни цени!

Доста е трудно да се създаде пълен списък на всички добри места за онлайн обучения, тъй като днес има толкова много независими източници и дори цели държави, организиращи официални курсове за електронно дистанционно обучение. И все пак екипът на Inbound.bg се опита да събере поне едни от най-популярните и най-добрите места за онлайн обучения на едно място.

Ето някои от най-добрите източници на образованието в мрежата, които нямат официална принадлежност към една и съща държава или училищно заведение. Всички изброени места в списъка за обучение в интернет са подрабни ръчно от нашия екип:

Coursera

Coursera - платформа за безплатно обучение

Корсера (на английски „Coursera“) е един от най-добрите реализирани проекти за обучение на много хора, използвайки силата на интернет. Това е електронна образователна интерактивна платформа, която предлага 100% свободно достъпни онлайн курсове на обучения. Създателите на Coursera са професорите по компютърни науки Андрю Нг и Дафни Колър от Станфордския университет.

Проектът следва принципа „учене без граници“ и дава достъп на всеки по света до едни и същи курсове, преподавани в най-добрите училища по целия свят. Те в момента имат на разположение 418 курса от 84 образователни партньори. Просто намирате курса, който желаете, записвате се безплатно и учите заедно с другите, които са го избрали заедно с вас. Гледайте видео лекции, правете тестове, включете се в партньорски степенувани задачи, и говорете със съученици и учители. Всичко това може да бъде направено в удобно за вас време.

Официален сайт на Coursera

 

Udemy

Udemy - платени и безплатни онлайн обучения

Според описанието в официалния сайт, Udemy е най-голямата и най-богата платформа за онлайн курсове и обучения, което я прави пряк конкурент на Coursera. Разликата е в това, че Udemy е доста по-комерсиално ориентирана и има доста повече платени курсове и обучения, отколкото безплатно. Но има и немалко от втория тип, така че определено е едно от местата, в които да получите интересно и качествено обучение през интернет. От основаването си през 2010-та година през Udemy са се учили над 2 милиона студента в над 13 хиляди различни курса.

Официален сайт на Udemy

 

edX – създаденa от Харвард и Масачузетски технологичен институт

edX-cover

edX е един проект, реализиран от два от най-добрите университета в света – Харвард и Масачузетския технологичен институт. Платформата е създадена с некомерсиална цел и предлага изцяло безплатно обучение по всякакви тематики. Единственото, което човек трябва да направи е да: 1. да се регистрира; 2. да си избере подходящо обучение; 3. да започне да учи.

Официален сайт на edX

 

Khan Academy

Kahn Academy - безплатно обучение

Математика, наука, икономика, компютърни науки и хуманитарни науки са само някои от темите, които се предлагат от Khan Academy. Тази платформа за дистанционни обучения през интернет също имат подготвителен тест, ресурси чрез партньори, помощ за хората, които планират да използват Khan като учебно помагало и много повече. Всичко се основава на видео уроци във всяка категория, които можете да гледате, когато пожелаете.

p.s: Платформата има и българска версия, но за момента не е готова изобщо и не препоръчваме да я ползвате на този етап.

Официален сайт на Khan Academy

 

MOZ (бившия SEOMoz)

MOZ Cover

MOZ не е точно сайт-платформа за интернет обучения. MOZ е софтуер за интернет маркетолози и SEO професионалисти.

Но! MOZ има едни от най-добрите безплатни ресурси в интернет за обучение и развитие на дигитални маркетингови професионалисти – от тепърва навлизащите в бранша, та чак до старите кучета. Този масив предлага няколко основни ресурса с напълно безплатна информация – безплатни гидове за начинаещи, постоянно обновяващ се блог с качествено, интересно и полезно съдържание, както и невероятно общество от фенове – винаги готови да помогнат и да отговорят дори на сложни въпроси.

Официален сайт на MOZ

 

University of Reddit

University of Reddit - безплатни курсове онлайн

Социалната мрежа Reddit става все по-популярена с всеки изминал ден. Много експерти от различни области се събират там, за да вземат участие в дискусиите. Освен основната част, сега същите тези хора създават курсове, които можете да следвате, благодарение на Университета на Reddit. Сред категориите ще намерите всичко от изящните изкуства, до философията, математиката и технологиите. И всичко се преподава на място в University of Reddit (100% онлайн), така че със сигурност ще намерите нещо, което да ви заинтересува.

Официален сайт на University of Reddit

 

Class Central – Агрегатор за безплатни онлайн курсове и обучения

Агрегатор за безплатни обучения и курсове - Class Central

На фона на немалкото платформи за онлайн обучения агрегаторът Class Central е като манна небесна в хаоса от информация. Благодарение на този сайт имате възможност да намерите много бързо интересните за вас курсове. В Class Central се показват само безплатни курсове, които са налични в едни от най-популярните платформи за онлайн обучения.

Официален сайт на Class Central 

 

Academic Earth

Academic Earth - безплатни обучения от топ университети

Academic Earth е платформа, много близка до Coursera като идея и оформление. Тук ще намерите напълно безплатни курсове от едни от най-добрите световни университети. В списъка са имена като Харвард, Станфорд, Йеил, Оксфорд, Джон Хопкинс и още много други. Някои от изучаваните специалности са – счетоводство, биология, икономика, финанси, физика, психология, маркетинг, математика и т.н. Всичко, което Ви трябва са да знаете английски език и желание. Останалото е напълно безплатно.

Официален сайт на Academy Earth

 

Skillshare

Skillshare

Skillshare е малко по-различна от останалите платформи за обучения през интернет, защото има по-различен модел на работа. За да може да се възползвате от курсовете в Skillshare, трябва да плащате членска вноска в размер на 10 долара всеки месец. Тази вноска ще Ви даде достъп до немалко курсове, но има и доста, за които се плаща отделно. И все пак си заслужава да се пробвате (има 14-дневен безплатен период), защото изборът от курсове и обучения е наистина доста голям. А и 10 долара са 14-15 лева по сегашен курс на щатския долар.

Официален сайт на Skillshare

 

LiveMocha – Безплатни Езикови Обучения

LiveMocha - безплатни обучения

Светът все повече се глобализира. Което означава, че е важно, по-добре да общуваме един с друг. Говоренето на поне два езика става важно умение, което всеки трябва да притежава. LiveMocha е най-голямата езикова общност в интернет, до момента имат достъп до безплатни курсове на повече от 35 езика. Общувайте с другите, така и всеки ще може по-добре да се научи да използва езика на другия.

Официален сайт на LiveMocha

 

Professor Messer

Professor Messer - безплатно ИТ обучение

Имате ли нужда от сертификат за компютърна грамотност, но нямате пари за CompTIA курсове? Или може би просто ще искате да си спестите тези пари? В Professor Messer ще намерите прекрасни видео лекции и ресурси, които Ви подготвят за А +, Network +, Security +, Linux + и Microsoft тестове за сертифициране. И всичко е безплатно.

Официален сайт на Professor Messer

 

Memrise

Memrise - безплатни обучения в интернет

В платформата Memrsie може да се научите на много нови неща като как да играете на игри, да създавате мемета (memes) и/или да придобиете нови различни умения – чужди езици, историята на изкуството и др. Хората в тази платформа за онлайн обучения създават полезни курсове постоянно. Курсове варират от няколко минути до няколко часа. Просто проверете, харесайте си нещо и започвайте да се усъвършенствате.

Официален сайт на Memrise

 

Open2Study

Open2Study - платформа за безплатни обучения

Платформата Open2Study предлага изцяло безплатни курсове и обучения за всеки, пожелал да се възползва от предложенията в сайта. За разлика от другите места, тук няма да намерите стотици различни теми. В Open2Study рядко има повече от 50 налични неща за учене, но са достатъчно качествени и на различни тематики, така че да паснат на по-широката аудитория. За момента основната цел на платформата е да предоставя обучения на хората в Австралия, но курсовете са налични от целия свят.

Официален сайт на Open2Study 

 

Open Culture

Учи се безплатно през интернет в OpenCulture

В платформата за обучения Open Culture може да намерите доста голяма колекция аудио книги, онлайн курсове, курсове за сертификати, филми, езици, K-12 ресурси и книги в електронен формат. Има огромно количество полезно и интересно съдържание, така че спокойно може да храните глада Ви за знания в продължение на месеци. Курсовете се разглеждат самостоятелно, така че ако не искате да имате взаимодействие със съученици или други хора, това би бил един добър сайт за вас.

Официален сайт на Open Culture

 

iversity

Безплатни обучения и курсове от iversity

iversity е сравнително нов играч в нишата с безплатните онлайн курсове и обучение. Платформата е пусната публично в края на 2011-та година, но успя да достигне до широката аудитория едва в края на 2013-та година. Именно тогава от iversity се похвалиха, че са успели да привлекат над 500 човека, които да се запишат за курсовете в платформата. Интересното тук е, че има опция не само да учите, но и да преподавате, подобно на uDacity

via Desislava Dechkova

Официален сайт на iversity

 

Gibbon – един по-различен начин да се учите онлайн

Gibbon - яката платформа за безплатни онлайн курсове

Платформата за безплатно онлайн обучение Gibbon е наистина по-различна от останалите, защото събира в себе си не само елементите на ученето, но и на социалната част на нещата, плюс невероятно яката опция ТИ да избереш колко време можеш да отделяш на седмица за уроци.

Социалната част на платформата стига до там, че всеки потребител може да образува свой кръг от хора и всички те да се обучават помежду си или заедно. Като цяло Gibbon е една от безплатните системи за онлайн обучение, която би допаднала на наистина много широк кръг от хора!

Екипът на Inbound.bg препоръчва Gibbon с две вдигнати ръце и два крака!

Официален сайт на Gibbon

п.с: Благодарности на Христо Стоянов от Lifehack.bg за информацията!

 


Това са само някои от сайтове, посветени на безплатно образование. Дори и сайтове като YouTube вече имат много ресурси, за да научат света на различни теми. Може да изглежда, че образованието по света отслабва, но интернет ни предлага уникалната възможност да учим индивидуално по начин, който никога преди не сме имали.

Post author

Основател и собственик на Inbound.bg. SEO/SEM Професионалист с над 7 години практически опит. Специализира в Inbound Marketing техниките, занимава се още с PPC и Дисплейни реклами, както и реклами в социалните мрежи.

Коментари

There are 1 Comment

  1. Posted by Скука « Uncategorized « Монологър

    […] познание на света. Безплатни лекции и упражнения (1, 2, 3)от най-елитните университети в света. Безплатни […]

Loading Facebook Comments ...