11 типа видео съдържание, които да използвате през 2019 година

Видове видеа за дигитален маркетинг

Спомняте ли си живота преди имейлите, смартфоните и социалните мрежи? А сега се сетете за всичките им предимства и автоматично ще направите аналогия с това как онлайн видеата са се променили с времето, т.е колко път сме изминали от ниската резолюция и трудното буфериране, което си беше изнервящо, ако трябва да сме честни!

В днешно време видео стриймовете са надеждни, продукцията им е достъпна, а някои видове са част дори от вашите маркетингови планове. И след като платформите и технологиите непрекъснато се променят, е важно да разбираме типовете видео съдържание, които са достъпни, а най-подходящото за вас тази година вероятно е доста различно от предходните.

 

Социални видеа

Социални видеа

Нищо не се е променило в последно време така, както социалните видеа. Спомняте ли си времето, в което да споделиш видео от iPhone в Facebook се смяташе за интересен и спонтанен социален пост? Все още има място и за такива постове, така както и все още има място за Snapchat, но повечето социални публикации са все по-стратегически. Откакто Facebook пусна опцията за автоматично изпълнение на видеоклиповете (auto-play), маркетолозите подбират внимателно социалните видеа спрямо целта.

 

 • Facebook: движението на екрана ще привлече вниманието на потребителите ви, но самото видео започва без звук, затова се нуждаете от добра стратегия. Началото трябва да е силно и да разказва история дори в пълна тишина, т.е графиките и заглавията играят важна роля. Потребителите на Facebook са склонни да изгледат дълго видео, но е важно да им привлечете интереса още в първите 10-15 секунди. Насочете се към вертикален клип, тъй като повечето хора разглеждат през мобилните устройства.
 • Twitter: тази платформа беше по-назад от Facebook при внедряване на “естественото видео съдържание”, т.е. в контекста на преживяването на потребителя, но в днешно време видеата са много ефективни на тази платформа, използвана чрез безкрайно скролване. Даже от Twitter споделят, че един туит е шест пъти по-вероятно да бъде ретуитнат, ако съдържа клип. Не забравяйте да използвате заглавия, които привличат внимание, а самият видеоклип ще бъде изрязан, за да пасва на вертикалното поле, в което има смисъл, тъй като 93% от видео съдържанието в Twitter се разглежда на мобилни устройства. От платформата увеличиха позволената дължина на клип от 30 секунди на 140, но по-кратките видеа се представят по-добре.
 • Instagram: Дори да постигнете успех във Facebook и Twitter с по-дълги видео клипове, Instagram позволява само къси. 60 секунди е максималната дължина (за сега) и има смисъл. Хората се насочват към другите две мрежи за пълна информация, а в Instagram хората основно разглеждат снимки. Съсредоточете се върху креативни клипове с красиви визуални детайли или кратки тийзър клипчета, които промотират видео на друга платформа. И запомнете, че и тук видео съдържанието се изрязва, за да пасне на квадратния формат на платформата.
 • Facebook Live: клиповете на живо са най-новият вид социално видео. Без значение дали е Facebook Live, или Periscope (Twitter), Instagram, и която и да е друга платформа, този тип съдържание изисква доста планиране. Тъй като е на живо, и обикновено е много по-дълго от обработено видео, е важно хората, които са в клипа да се чувстват комфортно пред камера и да имат идея какво искат да кажат и покажат.

 

И не забравяйте – във видеото на живо няма втори дубъл, но ще продължавате да трупате аудитория дори след него, защото записът му остава в платформата и може да се гледа по-късно или споделя, като всеки друг пост. Даже във Facebook този тип съдържание се класира по-нагоре в нюзфийда, така че може да е по-успешно от обикновените постове. Като всяко друго социално видео, спокойно можете да използвате смартфон за клипа на живо, защото много приложения могат да добавят графики и какви ли не други полезни неща.

 

ПРО-СЪВЕТ: Не забравяйте да включите линкове и CTA при видео съдържанието. Без значение от броя на гледания, все пак ще трябва да положите усилия, за да насочите потребителите към сайта си.

 

Традиционни видеа

Традиционни видеа

През годините в онлайн пространството се появиха много изпробвани видове видео съдържание, които имат ефект. Някои от тях най-вероятно са ви познати, защото са се превърнали в символ на качество и вероятно няма да изчезнат скоро. Приемете ги като стъпало към върха на видео стратегията ви и не спирайте да ги оптимизирате.

 

 • “За нас” видео клипове: без значение дали му казвате корпоративен клип или просто съдържание, което се намира на “За нас” страницата в сайта ви, вероятно имате представа за какво говорим. Важните за компанията хора разказват кои сте вие и с какво се занимавате. Този тип видео е еволюирало от обикновени сковани интервюта с мениджъра до съвкупност от материали, които показват ключови фигури и техните истории, и показват какво точно движи компанията напред. Когато е направен правилно, този клип ще разкрие културата на фирмата и дори може да послужи като виртуален гид за бъдещи човешки ресурси.
 • Интервюта/Истории: Видео клипът е чудесен начин да се разкаже история. Години наред гледаме интервюта по телевизията, а сега продължаваме да им обръщаме внимание онлайн. С разнообразни звуци можете да пренесете емоции или да разкажете цялостната история като комбинирате думи, изображения, музика. Без значение от методите, важно е историята да е смислена и интересна за разказване, а човекът, който я споделя да е убедителен. Видеото е най-мощният детектор на истина! Тъй като го гледа от много време насам, аудиторията лесно може да забележи разликата между реалната история и рекламата. Не се опитвайте да ги заблудите.
 • Уроци/“Как-да” клипове: Когато потребителите искат да знаят повече за продуктите ви, няма нищо по-полезно от инструкции за работа или кратка демонстрация. Може да е обикновено видео за “показване и разказване”, сложно “как работи” обяснение или продуцирано демо, в зависимост от продукта и компанията. Запомнете само, че има причина думичките “как да” да са едно от най-търсените неща в YouТube и интернет като цяло.
 • Продуктови видеа: Честно казано това са кратки реклами (или показни клипове), които подчертават плюсовете на продуктите ви. Кога трябва да ползвате тези клипове? Всеки път, когато потенциален клиент разглежда продуктов каталог или наистина има желание да научи повече за даден продукт. Всъщност, линковете тип “научете повече” са чудесен преход към продуктово видео. Качеството на видеото трябва да е на много високо ниво (осветление, детайли на продукт). Този тип клипове са за потребителите, които най-вероятно се интересуват и искат да купят вашия продукт.
 • Пояснителни видеа: Когато тематичната насоченост е по-сложна, като например софтуерен стартъп, използването на анимирана графика е по-лесен начин да обясните стойността си. Ключът е да се разясни нуждата, на кого помага и как работи всичко, още в първата минута. Слабата страната на пояснителните видеа е, че те показват една абстрактна идея, а не реално въздействие. За това е хубаво този тип клипове да са последвани от видео атестат (вижте следващия абзац), за да докажете, че продуктът наистина работи.
 • Видео атестация (Клипове с примери от практиката): Малко неща са по-надеждни от реални хора, които дават обратна връзка за продукт или услуга. Затова и потребителските отзиви са толкова полезни в онлайн пространството. А видео ревютата и препоръки дават на зрителя още по-добра представа и възможност да види и чуе одобрението и да провери искреността.
 • Влогове/Видео блогове: Видео блоговете (или влогове) са кратки, опростени видео клипове, които трябва да се фокусират върху един човек, който споделя една гледна точка за около една минута. Трудно е да се запази едно видео семпло, но запомнете, че всичко останало може да бъде казано и показано в последващо видео на сайта ви. Влоговете могат да бъдат използвани за оценка, но най-добрите ползват този тип клипове, за да покажат нещо полезно и уникално. И на последно място, не забравяйте да оптимизирате видео блога за търсачките, като оформите подробно текстово описание за отделните видеа.

 

ПРО-СЪВЕТ: Не забравяйте, че можете да правите по-кратки версии на повечето от тези видеа, които да използвате за тийзъри в социалните мрежи. Изрежете 20 секундна част или направете монтаж с графични елементи, за да разкажете част от историята, а краят може да е “Гледайте целия клип на…”/ “Разберете повече на…” и сложете линк, който да води към сайта ви.

 

Видеата в бъдеще

Видеа в бъдеще

При технологии, които се променят светкавично бързо, винаги е важно да гледате към следващата стъпка, но това не означава, че трябва да залагате всичко ново в маркетинговите си планове. Технологията за следващите 2 типа видео клипове вече е достъпна, но това не означава, че аудиторията е готова за това. Експериментирайте, защото в началото сте в изгодна позиция – всичко е ново, има място за грешки. После иновацията се превръща в нещо широко разпространено, а този момент при новите технологии идва много бързо, но вашите усилия ще са инвестиция в бъдещето.

 

 • 4K видео клипове: Да, да, дори смартфоните могат да заснемат 4К видеа и можете да ги гледате на телевизора, но какво се случва с всичко по средата? Има проблем. Когато заснемете професионален клип с високо 4К качество, той използва 4 пъти повече данни, навсякъде. Това означава 4 пъти повече време за редактиране, 4 пъти по-голямо място за съхранение, 4 пъти повече данни за качване/сваляне при дистрибуция, и 4 пъти повече данни, които потребителят ви трябва да обработи. С други думи – всяка стъпка е много по-бавна и тромава, дори гледането. Не вярвате? Намерете едно 4К видео в YouTube и се опитайте да го гледате в цялата му 4К прелест. Ще стигнем и до тези клипове, но трябва време, просто в повечето случаи те не са подходящи за масата.
 • 360° видеа: това е още една готина идея за клип, която обаче отнема много време за осъществяване. Този тип видео е страхотен начин да покажете на някого нещо (обиколка на апартамент, нова сграда, място), но все още не е напълно достъпен. Като започнем с това, че отнема много време за изпълнение. Камерите и фотоапаратите са достъпни, дори можете да направите опростени 360° снимки с iPhone, все пак се изисква много редактиране и голям брой умения, за да създадете наистина невероятно 360° изживяване! В днешно време добро правило е, ако нямате нещо наистина невероятно, което да се случва в две посоки (като например на концерт да заснемете сцената и публиката едновременно), просто не си струва времето и усилията.

 

За финал

В момента най-популярни са социалните клипове, но нещата около видео съдържанието са толкова динамични, че не е изключено само след няколко месеца тенденцията да се промени. Това е просто еволюцията на видео клиповете!

 

Post author

The digital wizard.