Според изследване: потребителски ориентираните електронни магазини се класират по-добре

Потребителски ориентираните онлайн магазини се клсират по-добре

Searchmetrics публикува изследване , в което разглежда специфични фактори за класиране, свързани с електронната търговия. Защо някои сайтове се показват по-нагоре в Google от други?

Ето по-важните неща, които отбелязва изследването:

  • Само 3% от десетте топ резултата имат в страниците си AdSense или други рекламни линкове.
  • От първите 20 резултата, сайтовете за електронна търговия имат с около 30% повече социални сигнали от другите сайтове.
  • Размерът на страниците на електронните магазини в топ 10 е с около 30% по-голям от средната големина на другите типове страници.
  • Броят на интерактивните елементи в една страница на онлайн магазин от топ 10, е с около 40% по-голям, отколкото при страници от друг тип сайтове.
  • Измежду топ 10-те резултата на Google, електронните магазини имат с около 70% повече “булети”, отколкото другите типове страници.
  • Страниците на онлайн магазини, които се класират най-добре, имат с около 70% повече вътрешни линкове, отколкото другите видове страници.
  • Измежду всички топ 20 резултата, повече от половината онлайн магазини са разположили бутоните си за поръчка на видимо място, без да е нужно скролиране надолу.
  • Видеото играе по-малко значима роля за електронните магазини, отколкото за другите видове сайтове. Само 35% от онлайн магазините в топ 10, включват видеа в съдържанието си.
  • Броят думи в топ 10 резултата е с около 25% по-голям при онлайн магазините, отколкото при другите типове страници.


Ето и една по-подробна таблица от Searchmetrics, която обобщава данните:

Кои електронни магазини се класират високо в Google

 

Следната инфографика показва класиращите корелации за всички ранкинг фактори, които се споменават в изследването, като ги сравнява с основните принципи за класиране:

Корелации между класирането на онлайн магазини и основните фактори на Google

 

От Searchmetrics казват “Повечето маркетолози насърчават създаването на релевантно, висококачествено съдържание, но нашето последно проучване показва, че когато говорим за онлайн магазини, трябва да се обръща внимание на някои специфични фактори…например съдържанието да е структурирано с “булети”, така че детайлите за продукта да се възприемат по-лесно от потребителите; бутонът за поръчка да е на видимо място без да е нужно скролиране надолу; както и избягване на реклами, в повечето случаи.”

 

А вие, обръщате ли внимание на детайлите по потребителското изживяване за вашия онлайн магазин, или се придържате само към по-основните насоки на Google?

 

Post author

Inbound сертифициран маркетингов експерт. С интерес към белите SEO практики, маркетинга чрез съдържание, както и рекламите в Google и социалните медии.