5 важни неща, които трябва да знаете за Google My Business (Google Local)

5 Важни неща за Google My Business

Все по-често попадам на теми из международните форуми (официални и неофициални) за Google Local (вече Google My Business), в които потребители изказват съмненията си към маркетинговите тактики на разни агенции.

В повечето случаи става въпрос за опит за измама/изнудване от страна на агенцията. Най-често тактиката е следната – агентът звъни от скрит номер и се представя за служител на Google, след което иска от собственика на бизнеса определена сума пари, за да му бъде изтрит Google+ Local листинга/страницата. Други агенти път директно искат пари, с обяснението, че Google My Business/Place е платена услуга с месечна такса.

Ето един доста пресен пример, публикуван в Local Search Forum:

Всичко това ме провокира да напиша тази публикация – 5 важни неща, които трябва да знаете за Google My Business за локални бизнеси:

1. Google My Business/Google Places/Google+ Local е БЕЗПЛАТНА Услуга!

За момента никой от Google няма да Ви поиска пари, за да си регистрирате бизнеса и да използвате платформата. Платформата е безплатна за ползване от всеки, които иска да се възползва от плюсовете й. Няма месечни такси, нито еднократно такива. Единственото, за което евентуално бихте платили, е професионална услуга от типа на Google+ Local SEO – плащате за консултантски услуги от професионалисти (реално, плащате за тяхното време, ноу-хау и т.н.).


 

2. Верификацията на бизнес листинг в Google My Business е БЕЗПЛАТНА!

Няма еднократна такса за тази операция, която да се дължи към Google. Ако маркетингова агенция Ви поиска някакви пари за тази услуга, това би трябвало да е комисион за професионални консултантски услуги.


3. От Google никога няма да Ви звъннат по телефона, за да Ви съобщят, че вашият бизнес листинг ще бъде изтрит или спрян

От Google нямат политика да изпращат каквито и да е известия, ако по някаква причина са решили да изтрият или спрат вашият Google+ Local бизнес листинг. Никога няма да получите имейл или телефонно обаждане от тях с подобно известие. Ако случайно някои Ви се обади или изпрати съобщение с такова известие, най-вероятно става въпрос за опит за измама.


 

4. Google не продава директно (по телефон и/или имейл) услугите за бизнеса в My Business платформата!

Ако някога получите обаждане и/или съобщение от човек, представящ се за част от Google, в което Ви се предлагат регистрация и професионални услуги за оптимизация, затворете телефона или не отговаряйте на съобщението. От Google нямат отдел, който да се занимава с продажбата на БЕЗПЛАТНАТА услуга My Business. Единственото обаждане, което може да получите от истински служител на Google е за верификация на вашия бизнес листинг.


5. От Google никога няма Ви поискат директно прехвърляне на правата за собственост на вашата Google+ Local страница/листинг

За разлика от Facebook бизнес страниците, Google+ Local бизнес страниците могат да имат само един собственик (Owner). Всички останали хора, отговарящи за поддръжката на дадена бизнес страница в Google+ са мениджъри. Ако някой някога Ви поиска правата за собственост на вашата Google+ Local страница, НЕ се съгласявайте… освен ако не сте си продали бизнеса на съответния човек. Агенцията или човекът, отговарящ за поддръжката на вашата G+ бизнес страница няма нужда от права на собственик, за да си върши работата. Това важи и за използването на допълнения към рекламите в AdWords.

 

 

Post author

Основател и собственик на Inbound.bg. SEO/SEM Професионалист с над 7 години практически опит. Специализира в Inbound Marketing техниките, занимава се още с PPC и Дисплейни реклами, както и реклами в социалните мрежи.