Променя ли се F-моделът? Вижте как хората преглеждат резултатите от Google и Bing днес!

F Pattern - модел на поведение

Как хората прглеждат резултатите при търсене? Отговорът на този въпрос е голям плюс за тези, които си изкарват хляба чрез маркетинг в търсачките, било то SEO или PPC реклама. И на помощ идват резултатите от проучването на conversionxl.com за това какво точно следим с очите си по страниците.

Има проведени множество проучвания по тази тема в миналото и най – вероятно сте запознати с F-модела, разкрит от NN/g преди години.

Въпреки това, SERP-а (страници с  резултати с търсачките) бързо еволюира и това води до промени и в поведението на потребителите, когато търсят нещо.

И така, това проучване, с което ще Ви запознаем, е част от новата вълна изследвания, но е важно да видим дали и старите са още актуални.

Използвани са данни за 71 потребители на Bing и 61 на Google. Стандартите в индустрията (според NN/g и Tobii) налагат минимум от 30 души за валидни топлинни карти (heatmaps). Въпреки това, понякога се появяват грешки при участниците (поглеждане встрани от монитора и др.), а са необходими достатъчен брой данни без грешки. Хубаво е да имате повече хора, за да успеете да постигнете необходимата бройка от 30 чифта очи.

 

Все по – развиващ се SERP

google mega serp

Google и Bing постоянно променят интерфейса си. Идеята, разбира се, е да създадат най–доброто потребителско изживяване с най–точни и правилни резултати за търсената от тях информация. Ако потребителите постигнат целта си по–бързо и са доволни от съдържанието, което търсачките им предлагат, много по–вероятно е те да се върнат отново и дори да осигурят на компанията печалба от рекламите.

Нека вземем за пример разпространението на снипети – допълнителното съдържание, различно от черния текст и линка, което Ви привлича вниманието в резултатите. Това са неща, като ревюта на потребители, снимки, телефонни номера и др.

Смята се, че са доста ефективни при привличане на вниманието към даден резултат, а и осигуряват добро потребителско изживяване, но наскоро от Google споменаха, че не желаят да претрупват резултатите с прекалено много снипети.

Важното е, че нещата се променят и като погледнем към някои от по– тарите проучвания и ги сравним с новите резултати, в тази статия можем да засегнем някои от следните неща:

  • Как хората гледат резултатите в Google: преди и сега?
  • F-модела и диаграмите на Гутенберг: важат ли още?
  • Как хората гледат реклами?
  • Google срещу Bing: по – важни разлики?

 

Как са гледали хората резултатите от търсенето в Google преди?

През 2014г. от Mediative проведоха изследване с 53 участници, които изпълняваха 43 еднакви задачи. След това резултатите бяха сравнени с подобно проучване от 2005 година:

SERP поведение в миналото

Обобщението беше следното: органичният резултат с водеща позиция все още получава същия процент на кликове (32,8%), както и през 2005г., но с новите SERP елементи, топ резултатът не се гледа толкова дълго и от толкова много хора. Органичните резултати, които са позиционирани от 2ра до 4та позиция вече получават много по – висок дял кликове в сравнение с 2005г.

 

Нека сравним тези данни със сегашните

 

Проучването на ConversionXL показва, че топ органичният резултат все още получава най–много кликове в сравнение с всички останали резултати (20,69% от всички кликове в Google). Най–близък до този процент, колкото и да е странно, е органичният резултат на 3та позиция (6,897% от кликовете). За разлика от преди, rich data-та сега получава 39,655% от кликовете, което е най–големият процент до сега.

SERP поведение през 2016

 

Въпреки че има голяма разлика в това какво кликат различните потребители (1ва позиция с/у 3та позиция с/у 2ра позиция), няма големи промени в Google и в Bing, в това колко дълго се задържат хората върху всеки от органичните резултати.

 

Важи ли все още F-моделът?

 

Уеб/SEO оптимизаторите и анализатори обикновено са донякъде запознати с теорията за F-модела на Nielsen Norman Group от изследването им през 2006 г. Идеята е, че може да сложите главна буква в някоя страница и това да реши всичките Ви дизайнерски проблеми, което звучи добре, изглежда добре и за определен период от време беше добро решение.

Но спокойно можем да кажем, че с F-модела е свършено. Еволюцията на търсачките и техните страници с резултати доведе до еволюция и в потребителското поведение. Стриктният F-модел от миналото вече е доста остарял и честно казано демоде.

Ето как изглежда старият F модел:

F модел на поведение

С появата на обогатени резултати в търсенето и разположението на реклама, потребителите сами проучват цялата страница на резултатите, за да намерят това, което търсят. Както се наблюдава през платформата на Google, много от потребителите гледат богатия текст вдясно без изобщо да вземат под внимание реалните резултати от търсенето. За съжаление, няма буква в английския език, която да опише този нов модел:

Новият модел на поведение в SERP

 

Може да видите F-модела при проучването на Google от 2009г., в което участват 34 човека:

Google F модел 2009

Това вече липсва в новите резултати, въпреки че поставената задача е абсолютно същата (хората търсят „испанско водно куче“):

Google-Spanish-Water-Dog-1-361x426[1]

 

Как хората гледат реклами

 

Истина е – рекламите, които са позиционирани в дясна колона, не са сред най–харесваните. Тук в Inbound.bg виждаме това поведение всеки ден, като най-ясно отличимо е при резултатите от рекламните кампании, които управляваме във Facebook. Наистина звучи странно, но данните показват точно това – най-успешните позиции за реклама във Facebook са в дясната колона!

Преди около месец обаче от Google премахнаха рекламите в дясно на резултатите от търсене… което беше доста странен и нелогичен ход (поне от маркетингова гледна точка).

Bing vs Google SERP проучване 

Въпреки това, когато става въпрос за реклами с умен дизайн, които приличат на топ резултат, потребителите просто нямат друг избор, освен да ги погледнат, дори за секунда. Когато обаче измамата излезе наяве, хората бързо изоставят платените резултати и се насочват към органичните. Факт е обаче, че тези платени реклами се гледат и то почти моментално.

Когато говорим за време, прекарано в гледане на реклами, няма особена разлика между дясна и централна колона.

Едно нещо, което изпъква в данните от проучването, е как много по–често потребителите кликат на топ рекламите в Bing. 19.118% от кликанията са върху първите резултати в Bing, в сравнение със само 6.897% в Google.

След всичко казано дотук, ще е доста интересно в дългосрочен план как ще се отрази на потребителското поведение решението на Google да спре рекламирането в дясна колона. За момента едно е ясно – цените на клик за топ позициите в AdWords се покачиха и продължават да го правят с възходящ тренд с всяка изминала седмица!

 

Google срещу Bing: по–важните разлики?

 

Някои от данните в това проучване може да повлияят на начина, по който хората се отнасят към PPC и SEO. А другите просто са интересни, особено разликите между гигантите Bing и Google. Ето и някои от тях:

  • има огромна разлика между това, колко бързо потребителите гледат богатия текст, в зависимост от това, дали са в Google, или в Bing.

 

Потребителите започват да гледат и осмислят този текст много по – бързо в Google – средно след 0,75 секунди в Google и цели 1.3 секунди в Bing).

  • на потребителите им отне доста повече време да започнат да изследват резултатите „под видимата част на екрана“ в Bing, отколкото в Google.

 

Потребителите на Google започват да гледат резултатите от търсенето след около 7,1 секунди. В Bing те не стигат до разглеждане на тези видими резултати преди 10,5 секунда.

  • потребителите прекарват много повече време да изследват резултатите „над видимата част на екрана“, когато използват Bing в сравнение с Google.

 

В Bing един потребител прекарва средно 9,8 секунди, гледайки резултати над видимата част, докато в Google това се равнява на средно 7,8 секунди.

Ето в Bing:

Bing Поведение 2016

 

А ето и в Google:

Google поведение 2016

 

  • По същата логика, потребителите гледат много по – дълго първите 5 резултата при Bing

 

Средното време, прекарано в гледане на първите пет резултата от търсенето в Bing е 4,5 секунди, а за Google то е 3,4 секунди.

  • на потребителите на Bing им отнема доста повече време да видят първите органични резултати

 

Потребителите на Google виждат първите органични резултати за около 3,3 секунди, а в Bing това отнема средно 8,8 секунди.

 

Защо?

 

Изглежда невъзможно потребителите на Bing просто да разглеждат други елементи на страницата, защото повечето наистина първо преглеждат резултатите преди всички останали части на екрана. Потребителите на Google, които обикновено разглеждат богатия текст преди резултатите от търсенето, все пак успяха да победят хората в Bing с около 5 секунди. Може би ползвателите на компютри са по – незапознати с Bing и имат нужда от повече време, за да се ориентират кое е реклама и кое – не.

  • потребителите прекарват много по – дълго време, гледайки първия органичен резултат и много по – малко време, гледайки първата реклама в резултатите в Google, за разлика от Bing

В Google хората прекарват около 0,764 секунди, осмисляйки първия платен резултат. При потребителите на Bing времето е почти удвоено – 1,455 секунди. В Bing хората вземат под внимание първия органичен резултат за около 0,7 секунди, а в Google времето е 1,059 секунди.

 

Какво значи всичко това?

Това може би означава, че потребителите, които използват Bing, не са много запознати с него (за разлика от тези, които ползват Google), и им е необходимо повече време да разгледат платените и органичните резултати поотделно. Това е подкрепено с факта, че потребителите на Google изпълняват задачата почти 2 секунди по–бързо.

Средно време на потребител в търсачка

 

Също така (това е само на теория) златните иконки, които Google ползват, правят много по – лесно преминаването на хората направо към органичните резултати. Може би хората, които ползват Bing, просто не забелязват разликите между рекламите и органичните резултати. Това е подкрепено и от факта, че потребителите в Bing прекарват много повече време гледайки това, което се вижда от страницата без да е нужно да скролват надолу и доста често не стигат до другата част.

Средно време за фиксиране на точния резултат

 

Извод

В Bing потребителите прекарват огромна част от времето си, обмисляйки резултатите от търсенето (в сравнение с богатия текст и рекламите в дясна колона), особено първите 5 резултата.

Като позната и най–популярна търсачка, в Google хората нямат проблем с разучаването на цялата страница с резултатите и не се фокусират само върху първите елементи, които видят. Потребителите обръщат внимание на rich data, като не се колебаят да скролват надолу и да разгледат и резултатите под видимата част от страницата.

Може би новостта на Bing като търсачка изисква от потребителите да прекарват повече време в проучване и възприемане на резултатите при търсене.

Еволюцията на търсачките и техните страници с резултати промени и потребителското поведение. Стриктният F-модел, който се наблюдаваше преди, вече е на изчезване (разбира се в контекста на изследването). С появата на богат текст и разположението на рекламата, потребителите сами изследват цялата страница и намират това, което най–много ги интересува. Както се наблюдава при Google, много от тях гледат първо богатия текст, дори преди реалните резултати.


 

Post author