Как работи локалното търсене и какви са ползите от него?

Локално търсене и ползите от него

Много често в запитванията към Inbound.bg хората задават следните въпроси относно оптимизацията за локални търсения:

  • Как работи локалното търсене и какви са ползите от него?
  • Какво е това Google+ Local SEO – с какво е по-различно от стандартната оптимизация за Google?

Най-накрая ми остана време да дам точни и кратки отговори на тези въпроси… публично, вместо да ги повтарям във всеки отговор на поредното запитване.

Какво е Локално Търсене?

Повечето локални бизнеси (най-често малки фирми), имат някакъв уебсайт, чрез който целят да постигнат по-високо позициониране в резултатите на Google и така да спечелят повече нови клиенти, търсещи услугите им Локално. Какво ще рече това? Пример: ако сте от София и имате нужда от стоматологични услуги, влизате в Google и извършвате следното търсене „зъболекар софия“. Именно уточнението на локацията/града във вашата заявка към търсачката на Google прави вашето търсене Локално. По този начин ще получите много по-добри резултати, които отговарят на нуждите Ви.

п.с: През последните 2 години търсачката на Google поумня до таква степен, че много често засича къде горе-долу се намирате (до това в кой град се намирате) и автоматично Ви показва Локални резултати, без дори да е нужно да уточнявате локацията в заявката Ви за търсене. Може да пробваме с популярни търсения като „зъболекар„, „мебели„, „коли под наем„, „хотели„, „стаи под наем“ и т.н. Ето ти един скрийншот с резултати от локално търсене за „зъболекар варна“:

Локални резултати за Зъбоклекар във Варна

 

Какви могат да бъдат ползите за бизнеса от локалните търсения?

Ползите за бизнеса от този тип търсения могат да бъдат много големи. Накратко, това са силнотаргетирани търсения и според достатъчно много проучвания в над 60% от случаите хората извършват действие на покупка/заявка за услуга в рамките на първите 60 минути от виждането на резултат от локално търсене. Казано с по-прости думи, тези търсения дават много по-висок % успеваемост при привличането на нови клиенти бързо и ефективно.

Какво е Google+ Local SEO?

Уебсайт?

Оптимизацията за локални търсения в Google, Bing и дори Yandex се различава от оптимизацията за така наречените органични резултати. Една от основните разлики е, че за да се атакуват челни позиции при локални търсения с резултати от Google+ Local (бившия Google Places) не е задължително бизнесът да разполага със собствен уебсайт… макар и това условие да е строго препоръчително, особено ако искате да изглеждате сериозно и на ниво пред бъдещите Ви клиенти.

 

Цената?

Другата съществена разлика при оптимизацията за локални търсения е, че цените за тази услуга са много по-ниски, сравнение с тези за органични резултати и онлайн магазини (продукти). Причината се крие в доста по-малкия нужен технически и човешки ресурс за извършването на Local SEO. Груб пример – ако за оптимизацията на един сайт по 5-6 ключови думи са нужни 20-30 часа работа всеки месец, то за оптимизацията на един Google+ Local листинг/страница са нужни 6 до най-много 10 часа на месец. Единственото ограничение при оптимизацията на листинги е, че ключовите думи/фрази не са свободноизбираеми, а се определят от предварително въведените от Google КАТЕГОРИИ.

 

Линкове?

И третата основна разлика е, че при оптимизацията за локални търсения не са толкова важни линковете, колкото Споменаванията на вашия бизнес (Citations) в три основни направление – ИМЕ, ТЕЛЕФОН, АДРЕС – така както са изписани във вашия Google+ Local листинг/страница.

Ако имате въпроси за цени и допълнителна информация относно оптимизацията за локални търсения (Local SEO), свържете се с екипът на Inbound.bg на 0878 733995 или чрез страницата за контакт с нас.

Post author

Основател и собственик на Inbound.bg. SEO/SEM Професионалист с над 7 години практически опит. Специализира в Inbound Marketing техниките, занимава се още с PPC и Дисплейни реклами, както и реклами в социалните мрежи.

Коментари

Loading Facebook Comments ...