Сродните търсения в Google или как работи RankBrain алгоритъмът

google-brain-update-blog

Напоследък наблюдаваме доста спекулации относно променливостта на резултатите в Google. Имаше и немалко дискусии по темата във форумите.

Като цяло, много уебмастъри и собственици на сайтове забелязаха значителни промени в трафика и CTR-а, за някои – положителни, за други – отрицателни. Всички знаем, че от Google постоянно обновяват своя алгоритъм, който не е задължително всеки път да придобива името на някое животно (Панда, Пингвин и т.н.). Както споменахме в статията „Всичко за новия Google алгоритъм„, RankBrain вече работи, и то с пълна сила, както се вижда от редици анализи в последно време.

 

Нестабилни ли са резултатите при десктоп търсене?

В графиката по-долу са отчетени реални данни за стабилността на  Google резултатите при десктоп търсене. Червеният цвят характеризира високо ниво на нестабилност.

Google графика с нестабилни резултати

 

Дали показването на сродни търсения не се увеличава?

Ако се задълбочим в анализа между 30-ти ноември и 10-ти декември 2015 ще видим, че е имало голямо увеличение на заявки, включващи извеждането на сродни търсения. Най-вероятната причина за това, може би, е въздействието на RankBrain алгоритъма.

Графика с ръст на сродните търсения

Защо сродните търсения от Google бележат ръст?

По всичко личи, че RankBrain е виновникът за това Google да изкарва по-релевантни сродни търсения. Заявки, които доскоро извеждаха прекалено общи идеи, сега вече  предоставят далеч по-конкретни резултати. Ще разгледаме един пример, който не е валиден за нашите географски ширини, но добре онагледява ситуацията:

При въвеждане на заявка за „Burkesville Kentucky Hotels” допреди десетина дена се извеждаха като сродни търсения само 3 варианта с по 3 думи. Както се вижда от извадката по-долу сродните търсения вече са 8 и имат средно по 4.5 думи. 

Сродни търсения в Google

 

Осемте сродни търсения, показани в скрийншота са по-дълги фрази от тези, които виждахме досега. Този факт създава впечатлението, че Google е способен да впрегне много ресурс през различни канали с цел тотална промяна на сродните търсения.

Още по-впечатляващ е резултатът при въвеждането на заявка, която до момента е регистрирала 0 сродни търсения. Както виждаме от примера долу, при търсене за Hastings New Zealand” вече се показват сродни търсения за 8 фрази с по 4.63 думи средно.

Промяна на сродните търсения в Google

Сродни търсения за Hastings New Zealand

Това са само част от примерите, които могат да бъдат дадени. Повечето специалисти в областта са обединени около мнението, че RankBrain все още набира скорост и демонстрира силата на изкуствения интелект. Сродните търсения подобряват потребителското изживяване и са силен помощник при проучването на ключови думи. RankBrain може да бъде разпознат по своята мощна способност да свързва заедно думи и идеи и да разпознава синоними.

 

RankBrain – жител на света

Изготвихме анализ на международно ниво, за да определим дали RankBrain е тестван само при американци и с радост открихме подобрения в сродните търсения на Google и в другите държави, които изследвахме.

 

Тренд на сродните търсения за Google Великобритания

Както при тенденцията на Google.com, така и тук наблюдаваме покачване с 18.4% за периода 30-ти ноември – 11-ти декември при заявките, които включват сродни търсения за Великобритания.

Тренд на сродните търсения за Великобритания

Тренд на сродните търсения за Google Германия

Графиката показва покачване на сродните търсения в Германия с 13%.

Тренд на сродните търсения за Германия

Тренд на сродните търсения за Google Австралия

В Австралия днес 96% от страниците с резултати съдържат сродни търсения, което показва покачване с 8.4% спрямо 30-ти ноември.

Тренд на сродните търсения за Google Австралия

Тренд на сродните търсения за Google Бразилия

При бразилския Google се наблюдава невероятното покачване от 30.8% за периода 30-ти ноември – 17-ти декември.

Тренд на сродните търсения за Google Бразилия

 

Причината за покачването може би се крие в това, че от Google смятат, че RankBrain алгоритъмът е способен да осигури много по – релевантни термини при търсене. Преди при търсене се използваха фрази с 2-3 ключови думи или се включваха символи и числа, но така се показваха смесени резултати. След като алгоритъмът не можеше сам да определи в коя насока да показва резултите, той автоматично изключваше сродните търсения и показваше всякакви с надежда някой да е този, който ви интересува. Това вече е поправено чрез увеличаване с 20% на възможността на алгоритъма да показва конкретни резултати и днес вече 95% от запитванията в Google.com съдържат сродни търсения. Това е индикатор за успеха на този инструмент, който е по – мощен от всякога за всякакви ключови думи, фрази и  изследване на съдържание.

 

Алгоритъмът Brain Update

RankBrain постепенно продължава да се усъвършенства и вече може да помислим и за допълнителни подобрения във всички канали на Google. Именно заради това някои специалисти  започнаха да го наричат Rank Update (актуализация) – подходящо име, не мислите ли? Ако имате по – добра идея или искате да споделите мнение, направете го под този пост – ние ще се радваме да коментираме заедно… и нека силата бъде с вас!

 

 

Post author

Inbound сертифициран маркетингов експерт. С интерес към белите SEO практики, маркетинга чрез съдържание, както и рекламите в Google и социалните медии.