SEO на изображения – какво друго освен alt текста е от значение

Замислен уебмастър за SEO на изображения

Винаги, когато се говори за SEO на изображения, първото нещо, което идва наум на хората е alt текстът. Истината е, че той може да е основното нещо, което краулерите търсят, обхождайки картинките, но далеч не е единственото.

На оптимизацията на изображения често не се обръща достатъчно внимание и това лесно проличава, когато започнете да проверявате снимките по сайтовете, които ежедневно посещавате. Твърде често се случва да попадаме на изображения с безсмислени наименования на файловете или с прекалено големи размери. В повечето случаи уебмастърите се ограничават с попълването на alt атрибута, като понякога дори тази стъпка не е изпълнена оптимално коректно.

За никого не е новост, че Google търсенето по изображения може да докара сериозен трафик към един онлайн магазин, например. Но, ако единственото, което сте предприели спрямо изображенията си, е да им попълните alt текста, как очаквате от алгоритъма да избере точно вашите картинки на първите позиции, при положение, че има още критерии, които не сте покрили. Единственият ви шанс би бил, ако и конкурентите ви са претупали тяхното SEO на изображения.

В следващите редове ще обсъдим защо снимките в един сайт са важни, как се оптимизира alt текст, и ще засегнем 7 важни допълнителни възможности за SEO на изображенията, които е много вероятно да се превърнат в предимството ви пред конкурентите.

Защо снимките са толкова важни

С помощта на снимките се дава яснота и максимално правилно възприемане на съдържанието. Визуалните елементи подобряват вашата комуникация с потребителите. Освен това, включвайки ги между големи абзаци от текст, си гарантирате по-приветлив вид и лесно усвояване на написаното в една статия (като тази, която четете в момента).

Оставяйки, обаче, за момент потребителите настрана, трябва да се съобразим с нещо изключително важно – чичко Google. От компанията неведнъж са обръщали внимание на посоката, която поемат в последните години, а именно – търсене, свързано все повече с визуално съдържание.

Ако се сещате добре, допреди 2 години, при стандартно търсене, Google показваше само един ред с предложения за картинки и продължаваше отдолу с останалите резултати. В момента, все по-често при обикновено търсене предложенията за картинки изглеждат по следния начин:

Резултати от търсене за Синя кола в Google изображения

Доста визуално съдържание преди органичните резултати, нали?

Голяма част от търсенето минава през Google Изображения (според различни източници – между 20-30%). И щом Google му придава по-голямо значение, най-умното, което можете да сторите, е да се опитате да го убедите да показва снимки от вашия сайт. Това става чрез SEO на изображенията.

Какво точно е SEO на изображенията

Наричано още оптимизация на изображенията, това са всички действия, които предприемате спрямо снимките, които качвате на сайта си, с две основни цели:

  • Да ги класирате по-високо в резултатите от картинки на Google
  • Да подобрите общото on-page SEO състояние на съдържащата снимките страница, съответно и нейната видимост

На конкретните действия ще се спрем малко по-надолу. 

Тук е моментът да отговорим набързо на един въпрос, който една малка част от вас, може би, си задават: “Нужно ли е да правим SEO на изображенията си, при положение, че Google използва изкуствен интелект и за тях?” Накратко – да! Въпреки че напредва, Google все още не може да “чете” всички видове картинки. Освен това, идеята на оптимизираните изображения, не е само да се помогне на роботите да разберат какво е показано. Неоптимизираните снимки са най-честата причина за бавно зареждане на страниците. А скоростта на страницата си е фактор за класиране.

Не са едно или две действията по оптимизиране на изображенията. Като за начало ще се спрем на най-важното – употребата на alt текст, а впоследствие ще разгледаме и допълнителните стъпки, които могат да ви дадат предимство пред конкурентите.

Какво е alt текстът

Изображение с прикачен етикет с надпис alt

В интерес на истината, вече сме разглеждали в отделна статия с добри примери как се пише alt текст, така че в настоящата публикация само ще очертаем основните правила.

Първо, нека уточним, че alt текст, alt таг и alt атрибут се използват синонимно. Ние предпочитаме да си служим с alt текст или атрибут, тъй като технически така е най-правилно, въпреки че разговорно най-често се среща alt таг.

Още в далечната 2007 г. Мат Кътс обяснява на разбираем език защо е важен alt атрибутът:

Самият факт, че информацията от видеото за alt текста отпреди цели 14 години е валидна и днес, е показателен за константната важност и нужда от SEO на изображенията.

Alt атрибутът предоставя един вид алтернативна информация за снимката, под формата на текст, който роботите успяват да прочетат и отнесат към другото съдържание от страницата.

За SEO експертите alt текстът е работа, която трябва да се свърши, с цел привличане на повече органичен трафик. 

За незрящите потребители на интернет, обаче, той е много повече от това. Сърфирайки онлайн, те използват екранни четци и синтезатори, които възпроизвеждат звуково текстовата информация от сайтовете. Вече сами се досещате колко е важно за тях, когато минат през текст, гласящ “разгледайте снимката долу”, то тази снимка да има попълнен alt атрибут, който говорещият софтуер да им прочете, така че съдържанието да бъде максимално добре възприето.

Така че, гледайте на alt текста, освен всичко друго, и като на един жест към незрящите.

Къде се поставя този alt атрибут? Той е част от HTML кода на сайта, и по-конкретно от <img> тага, който указва появата на изображение. Изглежда по следния начин:

<img src=“kotka-igrae-s-topka.jpg“ alt=“котка играе с топка“ />

Alt текстът има за цел да опише какво точно има на снимката. Желаният ефект е този текст да отговаря смислово и логически на текстовото съдържание на страницата, като по този начин й се даде допълнителна SEO тежест, а самата снимка “набере точки” за по-добро класиране в Google Изображения.

Най-честите грешки, свързани с alt атрибута са следните:

  • Липсва напълно
  • Не описва конкретното изображение
  • Еднакъв е за прекалено много картинки
Черна дъска с 3 правила за попълване

Накратко, alt текстът трябва да се опира на следните 3 правила:

1. Alt текстът трябва да е описателен и конкретен

Alt атрибутът трябва да се попълва с текст, който точно и ясно описва дадено изображение. 

Колкото по-конкретен е, толкова по-близко ще е съвпадението с потребителското търсене, като съответно и метриката CTR ще бъде повлияна положително.

2. Alt текстът трябва да е релевантен

Релевантността е от изключително значение в света на SEO. В случая, едно изображение трябва да е релевантно на заобикалящото го съдържание, като по този начин и alt атрибутът ще съответства на самата снимка и всичко ще изглежда повече от логично в очите на Google. Пример за лоша релевантност е, ако снимка на котка с топка има alt текст “котка играе с топка”, при което самият alt текст описва правилно картинката, но ако съдържанието от страницата е насочено към продажбата на автомобилни гуми, релевантността ще е нула. Спазвайки правилото за релевантност, автоматично ви се отваря отлична възможност да включите ключова дума в alt текста.

3. Alt текстът не трябва да се повтаря с друг

Честа и груба грешка е употребата на основната ключова дума във всеки alt атрибут на всички снимки в една страница. Може на страницата да имате 5 картинки с маратонки Nike, но в очите на Google ще е манипулативна практика, ако всички те споделят един и същ alt текст “маратонки nike”. Може да запазите основната фраза, но добавете още нещо, според самите картинки. Например, за единия чифт напишете “дамски маратонки nike”, за другия “маратонки nike air max”, за третия “чисто бели маратонки nike” и т.н. 

А сега, нека погледнем какво още можем да направим за снимките в сайта ни, така че Google да ги хареса повече от конкурентните. За целта ще ви запознаем със:

7 тактики за оптимално SEO на изображения

Качване на снимки през лаптоп в интернет

Казахме, че alt текстът си е най-важният акцент при оптимизирането на картинките. Следващите действия са тези, които масово се неглижират от сайтовете, което означава, че колкото повече от тях изпълните, при равни други условия, толкова по-голям шанс ще имате за класиране в Google Изображения.

1. Именувайте описателно файловете

Google си имат наръчник с най-добрите практики относно снимките, като едно от простите правила засяга имената на файловете на изображенията. 

Например, много по-добре е да качите файл kotka-igrae-s-topka.jpg, отколкото IMG00235433.jpg. Забравете за случайните имена на файловете от цифри и букви, които телефоните и фотоапаратите дават при създаването на нова снимка. Преди да я качите на сайта, променете името на файла, така че да е описателно за самото изображение, като разделяте думите с тирета, а не с долни черти.

2. Оразмерете изображенията според мястото, което ще заемат

Много разпространен проблем – в сайта се качват неоразмерени снимки, които са с много повече на брой пиксели, отколкото мястото, където ще се визуализират, предоставя.

Например, може да имате снимка от смартфон, която е с резолюция 4032 px x 3024 px, но максималната ширина, която тя ще заема при зареждане на десктоп е 800 пиксела. Разликата в големината на файловете между 4032 px и 800 px е доста, а ако се случи в страницата да присъстват няколко такива неоразмерени снимки, това ще увеличи цялостния размер на страницата, което може да резултира в забавяне на скоростта на зареждане. Затова е силно препоръчително предварително да оразмерявате снимките до максималната ширина, която ще се ползва. Повече е просто излишно.

3. Компресирайте изображенията

Оразмеряването не е единствен начин да се намали големината на файла. Преминавайки снимките през компресия, ще намалите качеството им, но това ще бъде едва забележимо с просто око, докато ползите от постигнатата малка големина на файла, ще са далеч по-важни.

В интернет има много онлайн софтуери за намаляване на размера на изображенията, като някои позволят и контрол върху точната големина и степента на нарушаване на качеството. Такъв е, например, https://squoosh.app/

Ако използвате WordPress, възможностите отново са многобройни, като един от предпочитаните плъгини, който върши добра работа е Smush.

4. Създайте XML сайтмап на изображенията

Това, практически, е полезна опция за големи сайтове с хиляди снимки. Създаването на отделен XML сайтмап с всички изображения и подаването му в Google Search Console е много добър начин да си осигурите максимално покритие на обхождане и индексиране на всички снимки от краулерите.

В картинката долу виждате примерна структура за това как да изглежда подредбата в XML картата за изображения:

Примерна структура на XML сайтмап за изображения

Едно голямо предимство, за което малко хора знаят е, че когато сайтмапът за снимки е отделен, в него могат да бъдат включвани и адреси от различни домейни. Благодарение на това, можете да хоствате снимките си на CDN и да добавите URL адресите им без проблем.

А защо бихте искали да използвате CDN, ще разберете от следващата тактика за SEO на изображения.

5. Хоствайте снимките на CDN

В общия случай цялото съдържание от един сайт се хоства на един сървър. Нека си представим, обаче, ситуация, в която сайтът е хостнат в България, а бива посещаван от хора в САЩ. Доста голямо разстояние ще трябва да изминат ресурсите (снимките), докато се заредят на браузъра на потребителите, нали? 

CDN е технология, представляваща мрежа от сървъри, разположени на различни географски места, на които репликирате уебсайт ресурсите си. Когато потребител посети вашия сайт, съдържанието се зарежда от най-близкия до него сървър, като по този начин не се забавя скоростта на зареждане на страницата.

Популярен и предпочитан CDN е Cloudflare, а в случай, че сте с WordPress, можете да включите CDN с помощта на плъгин като W3 Total Cache.

6. Имплементирайте Lazy Loading

Факт е, че ресурсите с най-голям файлов размер обикновено са снимките. Те са и основната причина за по-бавно зареждане на страницата. И понеже не можем да имаме добър сайт, особено онлайн магазин, без снимки, трябва да потърсим вариант, при който те да не натоварват толкова бързината. 

С помощта на атрибут, който се добавя към <img> тага в HTML кода, може да се направи така, че при посещение на страницата от страна на потребителя, тя да зарежда само снимките, които са нужни единствено за видимата част от екрана, а всички останали снимки, които се намират по-надолу в страницата, да се зареждат едва след скрол от страна на потребителя. Това се нарича Отложено зареждане, или Lazy Loading.

Допълнителен плюс е, че тази имплементация работи и за JavaScript ресурси, които често хабят ценни милисекунди от времето за зареждане, без да имат пряко участие във визуализирането на съдържанието.

7. Включете кеширането в браузъра

Това е един от най-често срещаните съвети, които инструменти за оценяване на скоростта дават. И има защо.

Кеширането е технология, позволяваща запаметяването на файлове в браузъра, след като една страница веднъж е била посетена. По този начин браузърът сваля нужната информация от сървъра само веднъж и при следващи посещения от страна на потребителя, той показва запаметената версия. Това е изключително полезно именно за ресурси като снимките. 

Сред най-разпространените кеширащи плъгини за WordPress са WP Rocket и W3 Total Cache.

Време е да изпреварите конкурентите

Както виждате от написаното, доста повече неща има около процеса по SEO на изображения, отколкото някои са очаквали. Вярно, най-важният елемент си остава alt текстът. Но и той често няма нужната стойност, за да участва адекватно в общата On-page SEO картинка. А  дори и да бъде попълнен съвсем коректно, съществува вероятност и конкурентите да са изпълнили същото за своите снимки. Къде тогава ще е разликата, при равни други условия? Как ще се откроите пред Google?

Идеята не е да сте направили най-важното. Идеята е да сте направили повече, отколкото е направила конкуренцията. Използвайте дадените в горните редове съвети – именувайте описателно файловете, компресирайте големината, оразмерявайте според нуждите си, възползвайте се от силата на отделния XML сайтмап за изображения и CDN технологията. По този начин, по отношение на оптимизацията на изображенията, ще сте далеч пред другите, а ако и в останалите аспекти на SEO сте на ниво, то неминуемо резултатите от усилията ви ще бъдат видими за всички. И ще ви донесат още повече ползи. Действайте.

Post author

Inbound сертифициран маркетингов експерт. С интерес към белите SEO практики, маркетинга чрез съдържание, както и рекламите в Google и социалните медии.