Увеличете продажбите с тези 9 доказали се типа блог постове

9 типа блог постове, които продават

Блогът може да бъде отличен източник на трафик и линкове, само и единствено, ако го развиете правилно. И въпреки, че доброто съдържание може да изиграе сериозна роля за повишаването на трафика и подобряването на класирането, многото посещения и линкове не е задължително да означават по-висока печалба.

 

В тази връзка, ако искате Вашият блог, освен да носи трафик, но и да насърчава продажбите, сте попаднали на правилната статия. В следващите редове ще Ви запознаем с 10 ПРОДАВАЩИ вида публикации.

 

1. Блог постове от типа “Как да”

 

В общия случай, тези публикации представляват подробна последователност от стъпки, които читателите следват, за да изпълнят даден процес. За най-добри се считат тези, които са ясни, елементарни за разбиране и включват снимки или видео за допълнително онагледяване на всяка стъпка. Важно е и да са ясно разделени на отделни етапи, така че потребителите лесно и бързо да могат да намерят конкретната инструкция.

 

Този тип постове е ефективен, не за друго, ами защото много от потребителските заявки в търсачката започват с “как да”. Дори има цели сайтове, изградени на база такива въпроси.

Ако съставите подробна и полезна “как да” публикация, която е и оптимизирана правилно, би трябвало да започнете да забелязвате допълнителен трафик към сайта Ви.

 

Естествено, трафикът сам по себе си не носи пари. Истинските резултати идват, когато успеем да конвертираме този трафик.

 

Два са ключовите моменти тук:

 

  1. Подбирайте темите си умно: Давайте отговори на въпроси, които е много вероятно Вашата таргет група да зададе, когато вече е достигнала средата на потребителската фуния (sales funnel). Например, ключова цел на neilpatel.com е насърчаването на хората да резервират консултация от самия Нийл. В тази посока е написана и тази статия.

 

Пример за статия от типа "Как да"

 

“Как да различим добрия от лошия линк” е точно въпрос, който хората биха задали при една персонална консултация.

 

  1. Не давайте всичката информация. Ако предоставите всички отговори предварително, хората няма да имат нужда от Вас. Това, може би, не важи в пълна сила за по-сложните индустрии, където колкото и информация да предоставяш, пак ще си нужен, за да станат нещата като хората, но в общия случай е напълно валидно. Трябва да държите последното парченце от пъзела в себе си, така че клиентите да имат нужда от Вашите услуги.

 

Извод: Пишете детайлни постове от типа “Как да”, за да привлечете повече клиенти, които са е средата на потребителската фуния.

 

2. Публикация тип Cheat sheet

 

Смисловият превод на cheat sheet на български език е “пищов”, но в маркетинговия жаргон никъде не се среща по този начин. От гледна точка на полезността Cheat sheet-овете са подобни на “Как да” публикациите, с тази разлика, че са по-скоро вид бърза препратка към някаква информация, отколкото подробно ръководство. По картинките, които използват, на вид наподобяват инфографиките, докато “Как да” постовете залагат повече на подробните текстове.

 

Пример за Cheat sheet

 

Ключовото тук е да създадете съдържание, което прихваща потенциални клиенти в определен момент на потребителската фуния. Можете да правите Cheat sheets и за съществуващите потребители, като им помагате да извлекат максимума от закупения продукт/услуга. Така ще увеличите броя лоялни клиенти.

 

Все пак, ако искате да направите нови продажби, ще трябва да създадете Cheat sheet, който да помогне на тези, които се интересуват от закупуването на нещо, което предлагате.
Например, сайтът sorryformarketing.com на нестандартния маркетолог Jay Acunzo помага на хората с изграждането на маркетинг съдържание. Cheat sheet-ът по-долу напълно подпомага тази дейност. Направен е с цел да ускори редакционния процес при писането на статии и е насочен към тези, които искат да повишат ефективността на своето съдържание.

 

Cheat sheet за успешно съставяне на статии

 

Извод: Правете Cheat sheets, които изпълняват ролята на бързи справочници за потребителите. Ако имате възможност да бъдете подпомогнати и от дизайнер за визуалното представяне – супер.

 

3. Чеклист

 

Чеклистите са отличен инструмент за насърчаване на продажбите, защото помагат на хората да проверят дали не изпускат нещо важно по време на даден процес. Представете си магазин, който продава стоки, които обикновено хората търсят преди да заминат на почивка. Чеклист за приготвяне на багажа е идеалното съдържание в случая.

 

Пример за чеклист

 

 

В този чеклист могат да бъдат разположени линкове към продуктите от магазина, които евентуално някой е забравил да купи.

 

Такъв тип публикация е подходяща за много бизнеси и редица маркетинг специалисти ги използват постоянно.

 

В този смисъл, от Moz имат много добър чеклист за SEO одит на уебсайт. Специално за маркетинга този тип публикации е много полезен, защото показва на клиентите колко точно помощ им трябва. Някои ще видят, че са пропуснали 2-3 неща, други ще преценят, че е трудно да се справят сами и ще стигнат до решението да се свържат с професионалистите за помощ.

 

Извод: Създавайте тематични чеклисти, които имат за задача да покажат на потенциалните клиенти нещото, което им липсва, и което Вашата компания може да им осигури.

 

4. Гост публикация от заклет фен на бранда

 

Много колеги използват гост блогването, когато създават съдържание.. Причините са няколко:

 

  • Разнообразяване на авторите и мненията в блога
  • Изграждане и заздравяване на отношенията с гост автора
  • Привличане на нови читатели

 

Поканата на фен на бранда да напише публикация е разновидност на гост блогването. На английски си има специален термин за тези фенове – brand advocates – адвокати на бранда, буквално преведено. Това са хора, които толкова много харесват това, което предлагате, че редовно Ви хвалят наляво-надясно и дори ще са едва ли не във възторг, че ги молите да Ви помогнат.

 

Ако усвоите начин, по който да намирате фенове на бранда, задължително установявайте контакт с тях и преговаряйте как може да работите заедно.
“Walmart Moms” е пример, който показва как даден бранд си сътрудничи със своите “advocates”.

 

Walmart Moms - върли почитателки на бранда

 

The Walmart Moms се състои от група почитателки на Walmart, които са избрани да говорят от името на компанията, тъй като въплъщават в себе си средностатистическия клиент на бранда.

 

Избраните жени (най-вероятно им се плаща) пишат публикации, в които раздават съвети, базирани на техния личен опит с бранда, като гледат едновременно с това да пускат по някой друг линк към продукти или други статии.

 

Разбира се, както леко намекнахме в предния абзац, по всяка вероятност ще трябва да се отблагодарите финансово или по подобен адекватен начин за отделеното време на феновете Ви. Все пак, едно е да помолиш за кратък отзив от 2 изречения, а друго да поискаш статия с над 500 думи.

Извод: Поканете почитател на бранда Ви да напише една хубава статия, която показва ползите от продуктите/услугите Ви и предварително се подгответе с начин на отблагодаряване за времето и усилията му.

 

5. Казус (case study)

 

Чрез поста-казус развивате в детайли реален случай от практиката си и по този начин показвате нагледно ефективността на даден продукт или услуга. Този тип публикация е отличен лост за продажби, понеже вместо да казвате “Използвайте нашия продукт и ще постигнете еди какво си”, просто споделяте реален пример, с който сами да видят как работи този продукт.
Според специално проучване от 2015-та година, 58% от B2B маркетолозите намират Казуса за много ефективна тактика.

 

Процентно изражение на ефективните B2B тактики

 

Извод: Подберете най-подходящия пример от практиката Ви, който показва как продуктът или услугата Ви са помогнали на клиентите и го опишете в казус.

 

6. “Пробуждането”

 

Пробуждането (wake-up call) има за цел да шокира читателите, като ги уведоми, че правят нещо по грешния начин, или поне, че има по-добър начин. Идеята е потребителят да се поуплаши малко и да прибегне към действие – използване на Вашите продукти/услуги.

 

Стратегията е много разпространена в онлайн маркетинг средите. Винаги е имало и ще има хора, които знаят по-малко, отколкото си мислят. В този ред на мисли не би било трудно да ги стреснете и принудите да опрат до Вас. Просто трябва да ги убедите, че усилията и ресурсът, с който разполагат не е достатъчен за постигането на целите им.

 

Ето пример от BlogPress, който Ви запознава със седем неща, свързани с измислянето на заглавия, които хората трудно разбират. От ключово значение е да не навлизате в прекалено жаргонен и неразбираем изказ, както и да не се показвате прекалено дребнави.

Бъдете професионалисти – не показвайте просто грешките, а покажете, че имате знанията, уменията и ресурсите да се справите по-добре.

Извод: Напишете статия за това какво потенциалните Ви клиенти правят грешно и как тези грешки биха им се отразили.

 

7. Пост-откритие

 

Направете смело онлайн изказване, което обаче можете да подкрепите с доказателства. Както е казано в Lifehacker , “информацията е знание, а знанието е сила. Ако искате някой да Ви повярва, да Ви подкрепи, или да Ви признае за авторитет, трябва да можете да защитите позицията си и да накарате другите да се усъмнят в тяхната.”

 

Пост-откритие

 

Въпреки, че…има случаи, когато разполагате с теория, която не може да бъде доказана със съществуващо доказателство. Тогава алтернативата е да изразите съмнение и недоверие за информацията, която вече се носи.

 

И когато дойде тази ситуация, ще се наложи да направите свое собствено проучване и да запознаете аудиторията с него. Да, това ще коства доста време и усилия, но щом целта са продажбите, няма как да не си струва.
Ето, един пример. Имаме статия от Marie Haynes, автор на книгата “Unnatural links: The complete guide to recovery”. В тази статия тя използва собственоръчно събрани данни, показващи как премахването на бедното уеб съдържание може да помогне на сайта да се възстанови от Панда алгоритъма.

 

Графика на възстановяването от Панда алгоритъма

 

Това е идеалната тема за привличане на  потребители, пострадали от наказание на Google, които биха били заинтересувани от поръчка на нейната книга.

Извод: Представете свое собствено проучване и го използвайте в подкрепа на продуктите или услугите, които предлагате.

 

8. Събирателен пост от експертни мнения (The expert roundup post)

 

Този тип публикация се базира на цитати на експерти в дадена област.

 

Много често тези публикации започват с 1-2 изречения от страна на автора, и оттам нататък всичко е само експертни цитати. Следната статия е много добър пример, с който да онагледим ситуацията.
Блогърите много харесват този тип постове, защото хем могат да бъдат супер ценни за читателите, хем представят автора в добра светлина.

 

Цитат от Seth Godin

 

Най-важното тук е, че тези статии достигат до много, нови и ангажирани аудитории, тъй като самите експерти, взели участие, сами споделят съдържанието публично. Оттам лесно се наблюдава ефектът на доминото. Почти сигурно е, че споделянията ще достигнат много добри величини. А още по-успешен би бил и подходът, впоследствие цитатите да се покажат под формата на инфографика – перфектно! Вижте как изглежда един такъв труд.

 

Но как многото споделяния ще повлияят на продажбите?

 

Просто – с подходящата тема. Тя трябва тясно да кореспондира с Вашата дейност, така че потребителите да почувстват нуждата от ползване на продуктите/услигите Ви. Ако предлагате Управление на PPC кампании, вероятно няма да искате от експертите да коментират цените на горивата. Успеете ли да ги убедите, обаче, да кажат 2-3 думи за най-големите грешки свързани с платените реклами, шансовете са на Ваша страна.

Извод:  Свържете се с експерти и ги помолете да се включат във Вашата събирателна публикация със собствено мнение относно нещо, което е съществена част от Вашия бизнес.

 

9. Ефектът на обратното твърдение

 

С тази стратегия карате някой да направи нещо, като му казвате да направи точно обратното. Не всеки може да бъде повлиян по този начин, но когато някой бива повлиян, то е защото на подсъзнателно ниво се появява страхът от това да му бъде отнет контрола върху нещата. С други думи – не обича да му се казва какво да прави.

 

Ефектът на обратното твърдение

 

Този метод е ефективен, предимно при децата и тийнейджърите. Всички знаем какво става, когато кажем на някое дете да не си играе с дадена играчка. В първия удобен момент взема точно тази играчка. В друг, по-притеснителен пример, наблюдаваме как предупредителните телевизионни текстове, че в програмата се съдържат сцени на насилие, всъщност насърчават младите зрители да гледат, а не да сменят канала.

 

Някои възрастни също се повлияват от тази стратегия. Пример за това е проведен експеримент с участници, на които им било казано да не мислят за бяла мечка. В следващите 5 минути, те трябвало на глас да изричат неща, които им дойдат на ума. Ако споменели бяла мечка, натискали звънец. Оказало се, че участниците натискат звънеца през минута. В експеримента имало и такива, на които им било казано да мислят за бяла мечка. Интересното е, че тези, на които им било казано ДА НЕ мислят за бяла мечка натискали звънеца два пъти по-често от другите.

 

Това проучване показва силата на обратното твърдение и то често бива използвано в рекламния бизнес и маркетинга.
В следните две картинки наблюдаваме реални примери, при които на хората им се казва ДА НЕ попълват своя имейл адрес и ДА НЕ купуват якето.

 

Използване на ефекта на обратното твърдение 2016-10-19_12h18_06

 

Между другото… докато сме на темата, каквото и да правите, НЕ СПОДЕЛЯЙТЕ тази статия.

Извод: Напишете статия, около идеята да кажете на посетителите си да направят точно обратното на това, което искате наистина да направят. Работата е да го направите така, че ясно да се разбира иронията. По този оригинален начин ще достигнете до хора, които наистина ще се поинтересуват от продукта или услугата, която предлагате.

 

Това е за днес. Описахме някои наистина добри идеи за продаващи публикации. Ако се сещате за други или имате опит с някоя от изброените, ще се радваме да споделите в коментарите отдолу.

 

 

 

Post author

Inbound сертифициран маркетингов експерт. С интерес към белите SEO практики, маркетинга чрез съдържание, както и рекламите в Google и социалните медии.