Защо уважаваните SEO агенции НЕ ГАРАНТИРАТ позиции в Google

Защо уважаваните SEO агенции НЕ ГАРАНТИРАТ позиции в Google

Често срещан въпрос. Защо най-известните SEO компании никога не обещават конкретни позиции в Google и дори не се рекламират по този начин? Ще ви кажем пет стабилни причини да страните от всяка агенция, която “гарантира” класиране.

 

Причина №1: Историята не показва нищо хубаво между обещанията и реалното SEO

Още от 1996-та година псевдо-SEO специалистите използват колкото атрактивни, толкова и несериозни изрази като “гарантирани позиции и трафик”, за да привлекат доверчиви купувачи. И тази гаранция стана така популярна, че дори читави агенции започнаха без да се усетят да използват думата в описанието на услугите си. Разгледайте малко реални примери за представяне на услуги от някои агенции:

Trendmx.com:

Нашият софтуер за оптимизация предлага най-актуалните инструменти за изграждане на линкове и уебсайт оптимизация, за да достигнете гарантирано високо класиране. Ето какво ви предлага най-добрият софтуер за оптимизация за търсачки:

 

  • Инструменти за изграждане и обмяна на линкове
  • Софтуер за “събмитване” на сайта ви

 

Автоматичен софтуер за обмяна на линкове и “събмитване” на сайта?? Дори да отделите само 10 минути да се запознаете набързо с SEO процеса, ще видите, че подобни тактики не са никак ефективни от поне десетилетие насам.

Fullpromote.com (сайтът им дори вече не функционира):

399$ на година – Гарантираме бързо листване на сайта в DMOZ, Netscape, Google, MSN, AltaVista, LYCOS, FAST, ASK/Temoa и още над 100 други търсачки и портали! Обещаваме трафик и високо класиране!

 

Трети източник:

  • Гарантираме, че ще ви държим на първа страница в резултатите всеки месец, или няма да плащате за този месец.
  • Гарантираме, че ще оптимизираме сайта ви за 100 различни ключови думи и фрази.
  • Гарантираме ви, че ще ви изпращаме месечни доклади за всяка първа позиция в резултатите.

 

Много SEO агенции прибягват до тази хитрост – гарантират класиране по ключови думи, НО сами си избират кои да са те. Сами се досещате, че съвсем спокойно могат да подберат слабо конкурентни фрази и да изпълнят обещанието си за високо класиране. Друг е въпросът, доколко тези думи и фрази ще носят някакъв трафик на сайта.

Мислим, че няма нужда от повече примери по тази точка. Просто, както в много други индустрии, така и в SEO има остарели, закърнели маркетингови послания, от които кадърните специалисти бягат надалеко.

 

 

Причина №2: Самите търсещи машини алармират за това

Или както самите препоръки на Google за органичен маркетинг казват:

“Никой не може да ви гарантира Първа позиция в Google.”

Въпреки, че е казано по по-различен начин (“Пазете се от SEO-та, които твърдят, че ще ви изстрелят на топ позициите в Google…”), посланието е ясно за всички. Ако потенциалните клиенти са прочели какво пише в сайта на Google, ще знаят, че нещата не са толкова прости, колкото някои “разбирачи” твърдят.

 

 

Причина №3: Класирането си е доста нестабилно

Ако сме в Щатите, примерно, и направим търсене за SEO агенция в Сиатъл, и после се отдалечим на 300-400 километра и повторим търсенето, е много вероятно резултатите, които ни излизат да са подредени различно. Същото става и ако влизаме с различни Google акаунти. Дори е възможно просто да рефрешнете страницата с резултати и пак да видите промени.

Имайки предвид колко силно променлив е ранкингът, това че един резултат днес е на 3-та позиция (примерно) не означава, че утре няма да е на 1-ва или 10-а.

 

 

Причина №4: Позициите са слаба метрика за цялостното представяне

Доброто класиране не е равно на добър трафик. Една работеща SEO кампания трябва да се измерва с увеличаването на органичния трафик и процентното изражение на броя целеви действия, предприети на сайта. Постигането на добро класиране е резултат и следствие на добрата работа по сайта, а не крайна цел!

Добрите SEO агенции обещават ръст в трафика, а не позиции в търсачката

Ако клиентите ви искат да са номер 1 в Google, само за да си подхранват егото, то може би не са най-подходящите хора, с които да работите. Първите позиции са за тези, които следват стабилен бизнес модел, предлагат супер съдържание или услуги и логично достигат до качествени и наистина заинтересовани потребители. Да, Първа позиция носи най-много трафик, но съществуват много SEO проекти, които се провалят именно заради фикс идеята “трябва да сме номер 1 в класирането!”
Метриката трябва да е трафикът, а не самата позиция. Ако приоритет е да се изведат на челни позиции няколко ключови фрази, вместо да се търси цялостно SEO развитие, то значи целите са зададени несериозно. Помнете, че 70% от търсенията са така наречените “long-tail”, тоест заявки и с по 3-4 думи. Не е много разумно цел да са общите кратки ключови фрази.

 

 

Причина №5: Гарантирането за нещо, което не може да се контролира, не говори за добър бизнес морал

Много типично за политиците – дават обещания, които са извън прекия им контрол. Само че от край време хората не се връзват много на политиците, летвата при тях е доста ниско. За съжаление не е така в бизнеса. Ако дадена куриерска фирма обещае да достави пратка до утре, това е гаранция, която фирмата може да си позволи, защото тя контролира целия процес. От друга страна, ако производител на фотоапарати ви обещае, че всичките ви снимки ще са прекрасни, тогава говорим за безотговорност – ами ако случайно насочите обектива към Анита Мейзер? 🙂

Същото е и с SEO-то.

Това, което агенциите за оптимизация на сайтове могат и трябва да обещават, е че ще дадат най-добрите препоръки, така че трафикът към сайта ви да се увеличи. Могат дори, ако анализират добре ситуацията, да дадат и процентно изражение на прогнозата си – 20-30% ръст в трафика, примерно. Но, трябва да е ясно, че SEO специалистите не могат да гарантират точни позиции , така както куриерът гарантира дата за доставка. Добрите агенции могат да имат много много вероятни предположения за ориентировъчна позиция, но даването на обещания е стъпване по тънък бизнес лед. Алгоритъмът на търсачките се изменя постоянно и той е това, което решава вида на ранкинга.

 

Финал

Та, това са 5 нелоши причини, които заслужават да бъдат обмислени както от клиенти, така и от колеги в SEO бранша, за да бъдат бизнес отношенията коректни, а очакванията – реални. А вие какво мислите по въпроса? Пишете ни в коментарите под статията – докъде според вас трябва да се простират SEO обещанията?

 

 

Post author

Inbound сертифициран маркетингов експерт. С интерес към белите SEO практики, маркетинга чрез съдържание, както и рекламите в Google и социалните медии.