8 бързи и полезни съвета за локално SEO през 2015

8 Бързи Съвета за Локално SEO през 2015

Доста неща се промениха през 2014-та в света на SEO. Локалните търсения също бяха сполетяни от доста сериозни промени, като най-важната беше доста по-силната персонализация на база вашето местоположение към момента (по данни от IP адрес, GPS, Wi-Fi и мобилни мрежи). А сега предстои още един сериозен ъпдейт в алгоритмите на Google – вкарването на mobile-friendly частта като сигнал за качество.

И какво се очаква да правите през 2015? След като направите един хубав SEO одит на сайта и листинга на клиента, би трябвало да придобиете доста ясна представа кои са силните и слабите страни. Естествено, след това се очаква да изготвите един доста подробен план за действие и да започнете да подсилвате слабите места, като в същото време не спирате да работите и над силните. В крайна сметка целта е ясна – по-добра видимост в резултатите на търсачките, повече продажби/запитвания, повече приходи за вашия клиент или за Вас – това значи повече пари, които могат да се реинвестират в SEO и други дигитални канали за маркетинг и реклама.

Някои неща обаче си остават актуални… и ще останат такива в близките няколко години.

Ето ги обещаните 8 бързи съвета за успешно Local SEO през 2015:

1. Сайтъв Ви ТРЯБВА да е пригоден за работа и с мобилни устройства от всякакъв тип (mobile-friendly). Вероятно знаете, че на 21-ви април от Google вкарват в основния си алгоритъм критерии за това как се работи с вашия сайт през мобилни устройства – това не касае просто неговия дизайн, а и скриптовете, картинките, дори процесът на поръчка/запитване. Чисто информативно, през 2014-та, по данни от нашите български клиенти, мобилния трафик в България е около 25-30%. Като най-общо приложим съвет, препоръчваме инвестицията в Responsive дизайн за вашия сайт.

2. Оправете грешките в Google My Business средата. След няколко смени на имената, в крайна сметка явно Google My Business е финалното име за Google Local услугата/нишата. Без значение от това, строго препоръчително е информацията във вашата Google My Business локална страница да е попълнена на 100%. В това число влизат – наличието на лого, ковър, снимки отвън и отвътре, кратко описание, телефон, точен адрес, работно време, правилно подбрани категории, посочен уебсайт и корпоративен имейл адрес (без @abv.bg, @yahoo и подобните). Също е добре да искате отзиви от вашите клиенти, както и да поддържате някаква социална активност, с цел да ангажирате аудиторията на страницата (колкото и малка да е тя).

3. Направете детайлни страници за локацията/локациите. Хубавото на вашия сайт е, че имате пълен контрол над съдържанието и визията му. Той си е изцяло ваша собственост (надявам се…). Това ви позволява да направите вътрешни страници за локацията/локациите Ви, които да са изпипани максимално добре. Спишете релевантно съдържание и го обогатете с информация за обекта, местата в близост до него, възможности за транспорт. И не забравяйте да добавите в Title на съответната страница името на бизнеса + града… и по възможност основната фраза/категория, за която искате да получите видимост. Помислете за подобно нещо и в H1 тага на страницата.

4. Мета описанията са от значение. Според доста източници meta описанията на страниците на един сайт нямат пряко влияние върху неговото позициониране в резултатите от търсенията. Това може и да е вярно, но няма как да не отчета факта, че точно мета описанията са едно от нещата, които карат хората да кликат на резултата към вашия сайт/страница! Това е мястото, където в рамките на 140-150 символа ТРЯБВА да дадете на търсещите най-точната и най-ясната представа какво ще открият в страницата Ви. А ако има място, може да сложите и изключително важния призив към действие в мета описанието. Когато имате добре списани мета описания, това неминуемо увеличава CTR-а, което пък е положителен сигнал за качество към Google.

5. Обърнете внимание на бизнес директориите. Освен верификацията и запълването на информацията във вашата Google My Business локална страница, ще трябва да се потрудите и да популяризирате бизнеса (или поне информацията за него) и извън Google. Най-логичният и най-лесен старт за тази задача са бизнес директориите и разните каталози. Но не се вхърляйте с главата напред, без да подбирате къде спускате информация за бизнеса Ви. В България изборът не е толкова богат, колкото в по-развитите пазари, но пак има немалко места – вижте този списък с бизнес директории. Започнете с най-важните, бавно и постепенно – GetLokal, GoldenPages, FourSquare, Facebook трябва да са сред приоритетните Ви места.

6. Потърсете възможности за линкове от локални източници на информация. Това е може би един от най-лесните и бързи начини да си докарате добре таргетиран локален трафик (онлайн и офлайн) към вашия бизнес. Освен реалните връзки с локални медии и блогъри, ако откриете други такива източници чрез търсения в Google, още по-добре за вашите SEO цели 🙂

7. Целете се първо в long-tail ключовите думи и фрази. Освен създаването на хубави и пълни с полезно съдържание вътрешни страници за всяка локация, не забравяйте, че е желателно да помислите и какви ключови думи и фрази използвате в тях. Ето няколко полезни съвета – споменавайте града и/или квартала, в който се намира бизнесът Ви; телефонът също е важен елемент; синонимите са задължителни. Пример: „мебелен магазин в София“… „нашият магазин за мебели в централната чат на София“… „… да разгледате нашите мебели в изложбената ни зала в Младост 1…“ и т.н.

8. Използвайте социалните мрежи. Ако досега не сте се възползвали от силата на социалните мрежи, или сте живели в пещера, или сериозно не ви пука за развитието на бизнеса Ви в дигитална среда. Когато става въпрос за оптимизация на локално ниво, просто се насочете към локалните медии, блогъри и събития. Така доста по-лесно бихте могли да привлечете вниманието на локалната аудитория и да създадете интерес към вашата марка и услуга/продукт.

За финал запомнете следното – без значение дали Ви харесва или не, алгоритмите на Google постоянно се променят. И вие нямате много голям избор, освен да съобразявате с новостите, ако искате да продължавате да печелите от SEO трафика и видимостта в търсачките. Няма смисъл да се опитвате да се борите срещу Google – това е нещо доооста по-голямо, по-силно и по-умно от Вас 🙂 Да, промените от тяхна страна зачестиха, персонализацията навлиза все по-силно, но това са само нови неща, с които всички трябва да се съобразим и нагодим. Мислете основно за потребителите и как да достигате до таргет групата Ви, а не да трупате просто трафик, без той да Ви носи печалба.


Post author

Основател и собственик на Inbound.bg. SEO/SEM Професионалист с над 7 години практически опит. Специализира в Inbound Marketing техниките, занимава се още с PPC и Дисплейни реклами, както и реклами в социалните мрежи.