Как да оптимизираме Facebook рекламите (без да ги преоптимизираме)

Как да оптимизираме Facebook рекламите, без да ги преоптимизираме)

Колкото и време да прекарвате в оптимизиране и автоматизиране ( в това число и Facebook реклами), все още има капани, в които дори и най-опитният специалист може да попадне.


1. Фаза “Изучаване” срещу гадаене

Фазата “Изучаване” ( Learning phase ) е може би една от най-мощните концепции ( и оптимизации ), която наистина да използвате и уважавате, когато се занимавате с Facebook маркетинг. И все пак много маркетолози не знаят какво представлява, бегло са чували за нея или не се интересуват особено много. 

Когато създавате нов рекламен сет, реклама или променяте настройките, Facebook трябва да събере определено количество данни от аудиторията Ви при представянето на рекламите, за да научи какво харесват хората и какво точно да им показва, кога и как, за да максимизира резултатите. Средният праг, който трябва да достигнете, при завършена фаза на изучаване, е около 50 конверсии за 7 дни (или по-малко). След като тази фаза приключи, алгоритъмът на Facebook започва оптимизации, които са много сериозни.

Най-ефективният начин да прецакате фазата на изучаване (и така да оставите таргетирането почти случайно) е да продължавате да пипате настройките постоянно, като например добавяне на нова персонализирана аудитория, смяна на места за показване или дори извършване на прекалено големи промени в бюджета. Когато не позволявате на рекламните сетове да завършат фазата “Изучаване”, за да започнат да дават истински резултати, ще останете в един омагьосан кръг на постоянно гадаене, надявайки се на някакви минимални резултати от най-ниско поставените цели. 

Следете изкъсо изучаващата фаза, оставете я да си свърши работата, за да можете да се възползвате от пълния потенциал на оптимизациите на Facebook. 

Не всички, но повечето от промените, които направите, ще окажат влияние върху изучаването, но след като рекламният сет е преминал веднъж фазата, той ще се ресетва при промени и ще преминава следващите фази много по-бързо и безпроблемно. Хората от Facebook казват така: “Когато правите възможно най-малко промени в рекламите си, резултатите са по-стабилни и цените обикновено падат.” 


2. Орязване на часовете за конверсии

Чували сме какви ли не стратегии за лимитиране на времето. Всичко от “аз показвам рекламите си само петък и събота, тъй като съм прочел, че хората пазаруват повече в тези дни…” до “открих тайната, по-голяма част от поръчките се случват между 15:00 и 21:00 часа, затова само тогава пускам реклами, за да спестя пари…”.

Тези теории ( и други подобни ) може и да работят страхотно, ако целта Ви е да похарчите най-много няколко хиляди на месец, но ако искате да създадете доверие и акаунтът Ви да е мащабен и сериозен в лицето на алгоритъма на Facebook, ето някои проблеми, свързани с типа стратегии от по-горе, на които да обърнете внимание:

  • Facebook промотира общности и предсказуемо поведение, т.е. акаунт, който постоянно спира и се пуска ще създаде по-голямо недоверие у платформата. Това ще доведе до по-нисък конкурентен ранг и по-ниски очаквани оценки, което от своя страна ще доведе до по-скъпо показване на рекламите, тъй като акаунти с идеята за “винаги пуснати” ще са с приоритет пред Вас. Това е особено голям проблем, когато се намирате във висококонкурентен период, като например Черен Петък или Коледа. 
  • Въпреки че повечето покупки се случват в даден времеви период, всеки човек е сам за себе си. Колко често сте виждали бранд за пръв път и моментално сте поръчали нещо от там? Не толкова често, нали?

Ако сте марка, която е добре позната, браво! Можете да се наслаждавате на по-голяма гъвкавост при показването на рекламите си, защото хората знаят за Вас и (евентуално) Ви имат доверие, но в повечето случаи реалността съвсем не е такава. Преимуществото Ви се състои в това да сте ТАМ до хората, когато си разглеждат Facebook, докато имат 5 свободни минути, или когато тъкмо се прибират у дома, но са отворили набързо приложението, за да видят какво са изпуснали, или просто тъкмо са се събудили и това е първото нещо, което правят сутрин. Трудно е да разберете кога точно потенциален клиент е готов да закупи нещо, но със сигурност няма да е от Вас, ако не Ви познават или Ви нямат доверие.


3. Управление на бид и бюджет

Освен, че отнема страшно много време, промяната в бюджетите в зависимост от това, какво “работи”, е лоша стратегия. Ето защо:

  • Има инструменти, които вършат работата по-добре от хората. Машинното изучаване и алгоритмите почти винаги побеждават чувството на човека, когато става дума за вземане на решения на база данни, особено при по-големи сетове. Освен, че са автоматизирани и водещи се от данни, този тип инструменти трябва да вземат под внимание изучаването, като правят точно това, което се изисква при оптимизирането, за да не започва фазата наново. Този инструмент при Facebook се казва Campaign Budget Optimization, но има и други, като Facebook Ads Automation. Съветваме Ви да ги разучите и да автоматизирате колкото се може повече задачи, за да пестите време и да подобрите резултатите. 
  • Непрекъснатост, отново. Вече споменахме, че това е много важно условие, за да създадете оптимални предпоставки за показването на рекламите Ви. Когато рекламодателите се фокусират върху промените в бюджета и бидовете, за да максимизират резултатите, те са склонни да бъдат много краткосрочни в своето мислене. Най-често гледат само изминалите няколко дни или седмица, за да видят какво “работи” и да променят бюджетите спрямо това.

Проблемът при фокусирането върху краткосрочното е, че най-често губите дългосрочните бизнес цели и стратегии, а фокусът се измества върху опити за подобряване на резултатите тук и сега, в този конкретен ден, вместо изграждането на доверен бранд с лоялни клиенти. Ако сте попаднали в капана на ден-за-ден оптимизациите, най-вероятно ще забележите, че почти нищо не се променя към по-добро спрямо предния ден и ще се изненадате. Така лесно можете да загубите ценно време, докато се лутате във въртележката, което ще Ви попречи да разрастнете бизнеса си.

Бидовете трябва да са базирани на данни, не на предчувствия. Да, трудно е да знаете точно каква стратегия да ползвате и какви настройки да направите. Обикновено “Lowest cost” ( най-ниска цена ) се оказва предпочитана опция. Може би смятате дори, че това е най-доброто решение. При множество проведени тестове обаче се оказва, че този вариант често излиза по-скъпо в дългосрочен план. Съветваме Ви да изпробвате бидове със сплит тест, за да видите какво ще покажат данните, а не да настроите нещо, просто защото звучи добре. 


4. Стратегията “Похарчи $5 и ако не проработи – просто спри.”

Засягаме този проблем, защото хората често са заблудени от заглавията на статии със съвети за оптимизации, които често не работят или правят противоположното на оптимизации. 

Ако още не сте сигурни защо не Ви препоръчваме тази опция, прочетете статията отново. Да, най-вероятно ще постигнете някакви резултати със стратегия, която струва колкото хубава чаша кафе, но те няма да са изобщо близо до максималното, което можете да получите ( освен може би с изключението на оптимизиране на Landing page views ). А и в края на краищата не са ли данните това, на което маркетолозите трябва да базират решенията си? 
Съвет:  Създайте няколко хипотези ( сетове с предположения ) с вид аудитория, тип реклама и настройки, които мислите, че ще вършат работа. Направете коректен сплит тест и след това научете точно какво работи и какво – не, след като сте преминали фазата на изучаване и разполагате с достатъчно данни за оценка. След като приключите, започнете отначало, докато не сте напълно доволни.Post author

The digital wizard.