Подробно ръководство за рекламната Facebook фуния в онлайн търговията

Ръководство за рекламната Facebook фуния

Един от вариантите да популяризирате своята марка е чрез Facebook, а рекламната Facebook фуния е начинът, по който да го направите като професионалист! 

Но първо – малко статистика: Facebook е най-посещаваната онлайн платформа. Месечният брой потребители е около 2,38 милиарда. А още по-важно е, че разполага с една от най-добрите системи за таргетиране. Това означава, че всеки може да продава във Facebook, стига да разбере как да го прави правилно. В тази статия ще обърнем внимание точно на това.

Настройването на рекламите далеч не е най-трудната част от процеса. Обърнете внимание на подхода, който планирате да използвате. И тук идва моментът за създаване на рекламна Facebook фуния. По този начин ще увеличите шансовете си за продажби във водещата световна социална мрежа.

Най-вероятно вече сте запознати с идеята на маркетинговата фуния. Но за тези от вас, които не са чували за този термин, нека поясним: това е процесът, който служи за ориентир спрямо потребителя, от момента, в който за първи път се сблъсква с Вашия бранд и опознаването на бизнеса Ви, до преминаването му в лоялен клиент. На пръв поглед простичка идея, но съпътствана от много фини детайли. 

Фунията на Facebook се базира на същия принцип, с разликата, че използва Facebook реклами, за да напътства Вашите потенциални клиенти в процеса им на пазаруване или докато не предприемат някакво действие.

Facebook рекламна фуния

Защо Ви е необходима рекламна Facebook фуния?

Идеята й не е непременно да накара хората да излязат извън мрежата. Напротив, все още можете да продавате стоките си директно във Facebook, използвайки концепцията на фунията.

Ето как:

Първо, запомнете, че когато потребителят влезе във Facebook акаунта си, обикновено не го прави с идеята да пазарува. Разбира се, нещата се променят, и се намират хора влизащи с цел идеи за конкретен продукт. Но това е само малка част от общия брой. В повечето случаи, хората влизат в мрежата, за да се информират какво се случва и дали има нещо ново.

Те влизат със същите цели като самите Вас! Вие ползвате ли Facebook, за да проверите какво се случва с приятелите Ви? Влизате ли, за да споделите снимки, забавни картинки или да реагирате на даден пост? А колко често се логвате с идеята да купите нещо конкретно? 

Отговорите на тези въпроси най-вероятно съвпадат с тези на хиляди други хора в общността. Тоест по-голям процент от хората не използват Facebook за пазаруване. 

Точно тук идва и ролята на рекламната фуния. Идеята не е просто да пуснете реклама и да очаквате, че всички хора ще я видят и веднага ще започнат да купуват. Първо трябва да ги запознаете с Вашия продукт или услуга. След това плавно да започнете да повишавате интереса и желанието им към него. Разбира се, тук трябва да споменем и доверието им. 

Накратко, забравете за идеята, че всички Ваши последователи пазаруват импулсивно. Вместо това се научете да ги водите през всички стъпки от процеса, една след друга. Направете това и ще се изненадате от броя на хората, които ще решат и ще си купят нещо от Вас. 

Ето, простичко е. Но има и още неща, които трябва да споменем. 

Да кажем, че основната цел на създаването на рекламна Facebook фуния е да преобразува голяма част от старите потенциални клиенти в реални нови такива. Фунията е нещото, което използвате да ги предразположите полека-лека, докато в един момент сте способни да им промените мнението, за да инвестират трудно изкараните си средства във Вас. 


Използване на целите във Facebook за създаване на стратегия за кампания с кръстосана фуния

Рекламните аукциони във Facebook не си измислят случайни неща. Там се разчита на алгоритмично изучаване за почти всяко взето решение. За всичко, започвайки от “Кой ще вижда рекламите Ви?”, до “Кога ще се показва рекламата?” и “Къде точно ще се показва рекламата?”. Алгоритъмът, който се използва, трябва да проучи голям обем от информация, преди да вземе тези решения. 

Част от данните ги давате Вие, когато настройвате таргетирането си. А останалата информация, която се взема под внимание, идва от: 

 • Целите
 • Настройките за оптимизация
 • Стратегията за бид
 • Бюджет

Цели

Те заемат челна позиция в списъка и има много добра причина за това. Освен всичко друго, те са първото и най-важно решение, което трябва да направите при планиране на нова рекламна кампания.

Имате възможност да изберете една от три цели:

 • Запознаване с бранда (Awareness): с тази цел просто искате да увеличите обсега. Искате рекламата Ви да достигне до възможно най-голям брой хора. С други думи, работите за по-добро разпознаване на бранда Ви, т.е най-голям брой потребители да научат за Вас.
 • Обмисляне (Consideration): това е следващата фаза, която идва на по-късен етап, след като вече сте се популяризирали достатъчно. В този момент фокусът трябва да бъде поставен върху предоставянето на възможности. Тук е мястото, където предлагате оферта (с нещо безплатно например), за да привлечете вниманието на потенциалните клиенти и те да обмислят покупка от Вас.
 • Конверсия (Conversion): тук трябва да грабнете всяка предоставена Ви възможност. Тук не се сдържате, давате всичко от себе си, за да покажете черно на бяло какви са намеренията Ви. 

Както забелязвате, системата на Facebook е изградена около идеята на маркетинговата фуния. И тук трябва да споменем, че никой не разбира по-добре, как точно функционира маркетинговия свят, от Facebook. 

След като приключите с избора си на цел, рекламната система на мрежата ще премине към прегледа им, за да ги съпостави със съответните KPI – ключовите показатели за ефективност.


Ето така изглежда този процес:

 • AwarenessИмпресии и обхват (Impressions and reach)
 • Обмисляне (Consideration) – Кликове, ангажираност, инсталиране на приложение, генериране на лийдове и гледания на видео (Clicks, engagement, messages, app installs, lead generation, and video views.
 • Конверсия (Conversion) – Продажби, конверсии, посещения на магазин (Sales, conversions, and store visits)

Важно е да разберете метриките, които алгоритъмът предпочита, за да усетите как те оказват влияние върху производителността на кампанията.

Настройки за оптимизация

Това е следващата стъпка от процеса, след като сте заложили целта. Преминавате към рекламния сет, или по-точно оптимизацията. Имате следните три опции:

 • Оптимизация на събитие (Optimisation event)
 • Стратегия за бид (Bid strategy)
 • Оптимизация на предаване на рекламата (Optimisation for ad delivery)

Оптимизацията на събитие е това нещо, което алгоритъмът взема под внимание, за да определи колко успешна е кампанията. Това е много важно решение, защото на базата на Вашия избор Facebook ще определи дали в действителност Вашата кампания работи. 

Алгоритъмът ще изучава данните на база на този сигнал. Така ще може да определи най-добрата опция за показване на рекламите Ви. 

Пример: Имаме двама рекламодатели – А и Б. 

Рекламодател А избира “сваляне” като свое събитие. 

Рекламодател Б избира “преглеждане на целева страница”.

От този пример стигаме до извода, че конверсиите на първия рекламодател ще са повече. 

За събитие А, алгоритъмът ще доставя рекламите на потребители, склонни да си свалят даден продукт. За събитие Б, оптимизацията на кампанията става на база на потребители, склонни да посетят целевата страница. Липсата на данни между сваляне и посещение на страница ще намали ефективността на алгоритъма при предаването на рекламата за рекламодател Б.

Следващото, което идва след оптимизацията на събитие, е предаването на рекламата. Тук се включват импресиите, гледания на целева страница и конверсии. Избирате краен резултат, след като сте се уверили, че съвпада с първоначалната рекламна цел и оптимизираното събитие. 

Стратегия за бид и бюджет

Вече сме почти на финала. Но първо, трябва да уточните за алгоритъма колко точно сте готови да похарчите за кампанията. Ще използвате конкретна стратегия за бид, за да контролирате разходите.

Изберете най-ниска цена (lowest cost), ако искате да получите най-голяма стойност за похарчените средства. Оставете парите да Ви спечелят най-голям брой конверсии, на база на скорост, с която те да се случват.

Разполагате и с опцията максимална оферта (bid cap). Това означава, че рекламният сет има лимит в количеството пари, които сте готови да похарчите за оферта.

Целеви разходи (target cost): с тази опция ще поддържате специфична цена на конверсия, дори след като увеличите рекламния бюджет.

Конверсиите се влияят и от начина на разпределение на бюджета. Не е толкова сложно, колкото звучи. Всичко, което трябва да направите, е да посочите дневния си бюджет и датата, на която кампанията ще приключи. Така, за да получите общия си бюджет, трябва да умножите дневния с броя на дните, в които кампанията ще се изпълнява. 

Пример: Ако разполагате с $3000 бюджет и искате кампанията да върви за 30 дни, това означава, че дневният Ви бюджет е приблизително $100.


Често срещани грешки:

Избиране на грешни цели

Трябва да внимавате в избора на рекламни цели при Facebook кампания, защото грешното решение ще обезсмисли всички останали маркетингови усилия. 

Това се отнася с пълна сила за кампании, фокусирани върху конверсии. Ако не друго, то имайте предвид, че няма ограничение по отношение на броя реализирани продажби, които можете да проследите и оптимизирате. В това число и персонализираните конверсии, които ще заложите въз основа взаимодействия с Вашия сайт. В идеалния случай, стандартните конверсии включват лийдове, гледане на съдържание, поръчка и добавяне в кошница. Ако изберете грешна цел, няма нужда да Ви напомняме, че няма да получите желаните резултати и брой конверсии.

Никой не разбира системите на Facebook по-добре от самия Facebook. Той знае възможностите си и дори Ви дава препоръки при избора на вид конверсия. Според него, видът реализация, който изберете трябва да води до продажба поне 50 пъти на седмица, за всеки рекламен сет. 

Тези числа са внушителни. Така че, ако не ги виждате във Вашата кампания, то най-вероятно сте взели грешно решение. Или не сте заложили правилния бюджет за тази кампания. 

Липса на достатъчно данни

Facebook няма да знае как да оптимизира кампанията Ви, ако не му осигурите необходимите данни. Най-вероятно сте забелязали, че препоръките му се оказват в много случаи правилни. Но не очаквайте да са толкова ефективни, колкото ако предоставите ръчно необходимите данни в системата. 

Ако по-голямата част от аудиторията Ви попада в дадена ниша, където има само един продукт или услуга, които да си закупят, то кампанията Ви ще постигне максималното с малко усилия и минимален брой конверсии. 

Като цяло, трябва да имате поне 50, преди алгоритъмът на Facebook да прегледа аудиторията Ви и да си набави повече информация за нея, за да Ви намери още потребители със сходно поведение. 

Така че, в началото Facebook ще разчита на данните, които сте му осигурили, за да ги обвърже с потенциални клиенти. Без тях, откровено можем да кажем, че той няма да знае абсолютно нищо за това, какво търсят те. 

Предприемане на грешен подход

Искате кампанията Ви да дава резултати. Това е крайната цел. Но, за да се случи това, трябва да промените начина си на мислене.

Потребителите в социалната мрежа няма просто да цъкнат на рекламата Ви, само защото сте я направили и сте я пуснали. Преди някой да си свали Вашия софтуер, или да получи безплатния подарък, а може би да си купи продукта Ви, или да се възползва от услугата Ви, е необходимо да изпълните серия от стъпки. 

Това означава, че първоначалната ангажираност може и да не е най-добрата, която сте си заложили като цел. Но може да е сигнал, който да Ви помогне да промените мисленето на потребителя, за да предприеме финални действия. 

Пример: Имате конкретна цел наум. Тъй като потребителите няма веднага да откликнат, за да я постигнете, трябва да следвате план със стъпките, през които преминава всеки потребител преди да вземе крайно решение.


За финал

Не забравяйте, че тази публикация е само началото на процеса по успешно управление на Facebook кампании.

И преди да сложим финалната точка, искаме да Ви припомним, че сме една от многото дигитални агенции, които могат да са от помощ при кампании с рекламната фуния във Facebook. Можете да ни се обадите още днес или просто да ни пишете за съвет или препоръка!Post author

The digital wizard.